Війна

Україна підписала з Грецією безпекову угоду. Країна допоможе готувати пілотів F-16

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки, Брюссель, Бельгія, 17 жовтня 2024 року. Офіс президента України

Сьогодні, 17 жовтня, Україна підписала з Грецією Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Зокрема, країна допомагатиме готувати українських пілотів і техніків, що працюють з винищувачами F-16.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський та офіс прем'єр-міністра Греції.

Підписання з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом відбулося в Брюсселі, куди Зеленський приїхав на засідання Євроради, щоб представити план перемоги України над Росією.

Греція є 21-ю країною-членом Європейського Союзу, яка підписала відповідну двосторонню угоду з Україною.

Як анонсовано на сайті Офісу президента України, за угодою Греція надаватиме ресурси, аби прискорити підготовку українських пілотів і технічного персоналу для роботи з бойовими літаками F-16.

Документ також передбачає економічне партнерство, співпрацю у сфері безпеки, підтримку санкцій проти Росії, притягнення РФ до відповідальності та відшкодування збитків через війну в Україні, а також взаємодію Києва та Афін у галузях культури, освіти та мистецтва.

Греція зобов’язується брати участь у відновленні й реконструкції України, підтримує майбутнє членство в ЄС і НАТО й Формулу миру — додають в ОПУ.

Пресслужба Міцотакіса наголосила, що угода відкриває шлях до активної участі Греції у відбудові України.

З ким іще Україна підписала безпекові угоди

Станом на 17 жовтня Україна підписала безпекові угоди з 27 країнами.

Першу таку угоду Україна 12 січня 2024 року підписала зі Сполученим Королівством. 16 лютого президент Зеленський підписав наступні дві угоди про гарантії безпеки для України з Німеччиною та Францією. 23 лютого Україна та Данія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між державами. 24 лютого 2024 року Україна уклала двосторонні безпекові угоди з Італією та Канадою. 1 березня Україна та Нідерланди підписали в Харкові двосторонню безпекову угоду. 3 квітня була підписана угода із Фінляндією. 11 квітня безпекову угоду підписали Україна і Латвія. 27 травня подібний документ підписано з Іспанією, а 28 травня — з Бельгією. Португалія стала 12-ю державою, із якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду. 31 травня Україна уклала безпекові угоди з трьома країнами — Швецією, Норвегією та Ісландією.

13 червня на полях саміт G7 президенти України і США Володимир Зеленський і Джо Байден підписали двосторонню безпекову угоду. Того ж дня Україна підписала безпекову угоду з Японією.

27 червня Україна та Європейський Союз підписали безпекову угоду на полях Саміту лідерів країн ЄС. Також було підписано безпекові угоди з Литвою та Естонією.

8 липня Україна та Польща підписали двосторонню безпекову угоду. Вона уперше з-поміж уже підписаних угод передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі, та створення Українського легіону. 10 липня угоду підписали з Люксембургом. 11 липня на полях саміту НАТО у Вашингтоні — з Румунією. 18 липня Зеленський був із візитом у Британії, де виступив на саміті Європейської політичної спільноти та підписав ще дві угоди — з Чехією та Словенією.

4 вересня було підписано угоду з Ірландією — і межах візиту до Києва ірландського глави уряду Саймона Гарріса.

Інше в категорії