Автоновини

Вода небезпечніша, ніж ви думаєте: як їздити за кермом автомобіля під час зливи

З приходом осені практично кожен автомобіліст може зіткнутися з ситуацією, коли дощ застав його за кермом.

Багато хто вважає, що нічого страшного в цьому немає, але насправді сильна злива може приховувати в собі цілу низку загроз, які категорично не можна ігнорувати. Експерти видання AutoSwiat розповіли, як не наражати себе та автомобіль на небезпеку під час опадів.

Перш за все, під час дощу рекомендується знизити швидкість руху та увімкнути протитуманні фари, якщо вони є. Не варто забувати про ризик аквапланування, коли проїжджаючи велику калюжу або вкриту водою поверхню дороги автомобіль втрачає зчеплення з поверхнею і стає фактично неконтрольованим.

У такій ситуації, особливо в автомобілях, які не оснащені новітніми системами безпеки, слід уникати будь-яких різких маневрів і просто прибрати ногу з педалі газу.

Також варто пам’ятати, що деяким компонентам автомобіля категорично протипоказаний контакт із водою. Якщо її рівень на дорозі перевищує понад десять сантиметрів, виникає загроза гідроудару – коли волога потрапляє в двигун, серйозно пошкоджуючи його.

Також волога може потрапити на розігрітий каталізатор, турбокомпресор або фільтр сажі. Якщо вам вкрай необхідно проїхати затопленою ділянкою, де рівень води відносно невисокий, краще зробити це акуратно на невеликій швидкості.

Чим небезпечний удар блискавки в автомобіль?

Як правило, типові автомобілі виступають у ролі так званої клітки Фарадея, в якій зовнішня конструкція проводить заряди і не дозволяє їм проникнути всередину автомобіля.

Той факт, що пасажири перебувають у відносній безпеці в салоні автомобіля з металевим кузовом, не означає, що сам автомобіль повністю безпечний – після удару блискавки можуть залишитися глибокі сліди на фарбі, пошкодження шин, а також часто ламається електроніка автомобіля.

Інше в категорії