Наука

Фізичні вправи сповільнюють сприйняття часу: що з’ясували вчені

Фізичні вправи сповільнюють сприйняття часу: що з'ясували вчені

Зміст

Психологи з Великої Британії та Нідерландів провели перше у світі дослідження, під час якого з'ясувалось, що фізичні вправи сповільнюють сприйняття часу

Про це повідомляє Science Alert.

Команда учених під керівництвом Ендрю Марка Едвардса з Кентерберійського університету Крайст-Черч у Великій Британії провела експерименти за участю 33 активних дорослих чоловіків і жінок. 

У ході дослідження людей попросили вгадати без годинника, коли закінчився 30-секундний проміжок часу, використовуючи лише власне внутрішнє відчуття часу.

У стані спокою учасники вважали, що 30 секунд закінчилися трохи пізніше, ніж насправді. 

Натомість коли учасники починали їхати на нерухомому велосипеді на 4-кілометрову дистанцію, їхнє сприйняття спотворювалося. Пів хвилини на велосипеді відчувалися для них в середньому на 8% довше, ніж показував годинник.

Психологи припускають, що такий ефект пов’язаний з тим, що фізичне збудження та усвідомлення змушують нас краще відчувати своє тіло та його дискомфорт, а відчуття болю, як відомо, сповільнює відчуття часу.

“Хоча поточне дослідження надає нові та значущі висновки, необхідно провести додаткову роботу для подальшого розкриття ролі зовнішніх стимулів, інтенсивності й тривалості вправ на сприйняття часу під час тренувань”, – підсумували вчені.

  • Учені зі швейцарського університету Свінберна з’ясували, що те, як людина проводить свій день, може мати значний вплив на її здоров’я, та назвали оптимальне співвідношення сидіння, стояння, сну та активності.

Інше в категорії