Вартість традиційного борщового набору в Україні влітку 2025 року суттєво зросла — приблизно на 35–38% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Про це повідомив директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин у коментарі “Суспільному”.
Серед основних причин такого подорожчання — неврожай 2024 року, викликаний несприятливою погодою. Через надмірні опади та затяжну весну постраждали врожаї буряків, картоплі, моркви, капусти та цибулі.
Експерт зазначив, що ситуація залишається нестабільною: “Ціни напряму залежать від умов збору цьогорічного врожаю. Якщо погода сприятиме, вже в серпні-вересні ми можемо побачити певне здешевлення”.
Втім, поки що готувати борщ стало дорожче, ніж будь-коли за останні кілька років.