Новини Вінниця

У Вінницькому ТЦК розповіли про невчасне оновлення даних

У Вінницькому ТЦК розповіли про невчасне оновлення даних

Що робити тим, хто не встиг оновити дані до 16 липня, хто і як стягує штрафи за невчасне оновлення даних і чи надсилають повістки поштою, розповів заступник начальника Вінницького ТЦК та СП з морально-психологічного забезпечення Олександр Яцко.

Що робити тим, хто не встиг оновити дані до 16 липня, хто і як стягує штрафи за невчасне оновлення даних і чи надсилають повістки поштою, Суспільному розповів заступник начальника Вінницького ТЦК та СП.

На Вінниччині близько 250 тисяч військовозобов’язаних оновили свої дані. Більшість з них зробили це через додаток Резерв+, 55 тисяч — в ЦНАПах і майже 40 тисяч – у ТЦК.

У Вінницькому ТЦК розповіли про невчасне оновлення даних

Оновлення даних після 16 липня: чи стягується штраф

«Військово-облікові дані все одно продовжуємо оновлювати. Тут немає поняття: до цього оновили, а далі не треба. Ні. Люди переміщаються. В когось діти народжуються. Ще щось відбувається в житті. І, відповідно, потрібно уточнювати в ТЦК. Для цього є можливість і через Резерв+ це зробити. Десь він підказує, що потрібно це зробити через ТЦК. Можна записатися на прийом в електронну чергу, там визначати день, коли прийти, там, відповідно, оновити свої облікові дані», – розповів Олександр Яцко. «При цьому потрібно розуміти, що є чинне законодавство, де визначено терміни для оновлення військо-облікових даних. Тому ті, хто не уточнили у визначений термін, на них може бути складений відповідний протокол про вчинення адміністративного правопорушення. І, відповідно, притягнутий до відповідальності буде», – йдеться у повідомленні.

За словами Яцка, рішення про складання адмінпротоколу приймає начальник РТЦК. До уваги беруться об’єктивні причини, як-от хвороба.

«До кожної причини потрібно підходити індивідуально. Більшість з тих, хто не уточнив, усвідомлюють свою провину, і зараз почали записуватися на прийом, щоб оновити дані. Уточнюють, але це не звільняє від відповідальності», – сказав Олександр Яцко. «Штрафи – і до цього було зобов’язання, треба було уточнювати військово-облікові дані. Це не просто так відбулось. Це окремо наголосили, що в цей термін необхідно з’явитись. Що стосується штрафів, вони й окремо накладалися. Раніше також були штрафи, в районі 700 гривень. Є визначений законом порядок. Якщо ви можете дійсно пояснити, аргументувати, чому, які життєві обставини наклались на те, щоб не уточнювати військово-облікові дані, то ви можете в суді довести свою правоту», – зазначив він.

Хто сьогодні працює в ТЦК

«Вчора він був на нулі, сьогодні він у ТЦК. Коли вчора його призвали, він в одне обличчя обороняв фронт. І сьогодні він служить тут. І тут обличчя в обличчя телефоном стукають, провокують, дійсно такі випадки.Чого так? Чого зараз йому кажуть негативне, а ще місяць його боготворили, бо був на нулі. А зараз через стан здоров?я, поранення він тут – він не герой. Герой.
Ніхто ж не показує в суспільстві, як військових провокують. Людина має якісь психологічні травми, а його розганяють, накаляють. Тоді він зривається. На кожний випадок, коли кажуть, що різко відповів на блок пості, в мене є тисячу випадків, коли він адекватно спілкувався. Бо йому не хамили. Скільки людей зверталось. Немає ніяких проблем», – каже офіцер.

Оновлення даних — це норма закону, сказав Олександр Яцко. Для полегшення цієї процедури збільшили кількість фахівців на прийомах та запровадили електронну чергу.

«Так чи інакше оновлювати дані все одно доведеться. Це питання мобілізації в ЗСУ. А не російської деградації. Тому є слушні думки. І багато вже їх висловлюють. Хто не хоче служити в ЗСУ, буде служити в ЗС РФ.Там питання толерантності взагалі не підіймаються. Не провокуйте людей. Хто адекватно спілкується, то я розумію. “Моя черга прийшла, дайте мені 5 днів, два тижні закрити питання по бізнесу” – нікому ще не відмовили. Хто займається фермою — дали два тижні відстрочки. Просто люди, які стоять на постах, мають психологічні травми. Не провокуйте їх», — сказав Олександр Яцко.

Інше в категорії