Новини Дніпро

У США шукають гроші Лазаренка для України

У Сполучених Штатах вчергове згадали про нескінчені накопичення найбільш відомого корупціонера з Дніпра, експрем’єр-міністра України Павла Лазаренка. Про це стало відомо з інтерв’ю представниці Мінюсту США Мері Батлер виданню Голос Америки.
Виявляється хоча Павло Лазаренко і відсидів 6 років у в’язниці, і частину грошей в нього конфіскували, проте судовий процес не завершився і гроші ще залишилися.
Зараз мова йде про 200 млн. доларів, які можуть бути передані Україні.

У США шукають гроші Лазаренка для України

-Справа досі не завершена. Але я рада повідомити, що ми досягли ще одного рішення, яке наближає нас до можливості отримати остаточне рішення щодо конфіскації. Тоді пан Лазаренко може оскаржувати, скільки йому завгодно. Але ми й нині рухаємось вперед. Може йтись про понад 200 мільйонів доларів. Це багато грошей і багато чутливих питань”, – говорить Батлер.
За версією слідства, Павло Лазаренко, обіймаючи високі державні посади в Україні (зокрема прем’єр-міністра в період із 28 травня 1996 року до 18 червня 1997 року), організував через комерційну компанію поставку і газу, і нафтопродуктів спершу до Дніпропетровської області, а потім і до України загалом. Надприбутки формувалися шляхом завищення ціни газу для українських споживачів. Лазаренка затримали у США в лютому 1999 року, куди він утік з України. Згідно з рішенням 2009 року суду штату Лазаренко визнали винним у відмиванні $22,85 млн і призначили у формі покарання близько 8 років в’язниці. На свободу він вийшов у 2012 році. Паралельно у Швейцарії він отримав 1,5 року ув’язнення умовно, а також, як і у випадку з вироком американського суду, — конфіскацію грошей і штрафи. З викрадених Лазаренком грошей Україна отримала $6,5 млн від Швейцарії.

Інше в категорії