Новини волейболу

Плеханов: У нас була чудова атмосфера в команді. Вона, як і наш захист – запорука успіху на Євробаскеті U-20

Синьо-жовті на турнірі в Румунії дійшли до фіналу та вибороли право наступного року зіграти у Дивізіоні А

Плеханов: У нас була чудова атмосфера в команді. Вона, як і наш захист – запорука успіху на Євробаскеті U-20

Валерий Плеханов. Фото – ФБУ

Головний тренер збірної України U-20 з баскетболу Валерій Плеханов прокоментував успішний виступ своїх підопічних на молодіжному чемпіонаті Європи-2024 у дивізіоні B.

“Я завжди був тренером захисного плану і завжди казав, що напад виграє матчі, а захист виграє титули. Тому 42 дня з моменту початку збору та до фіналу ми займалися захистом — системою підстраховки, захистом пік-н-ролу і так далі. Тому, так, насправді — захист, це наша головна зброя і вона працює лише тоді, коли ти постійно її покращуєш і коли є залізна дисципліна”.

“Перед турніром мене питали про те, хто буде лідером команди, але лідерів і зірок у нас немає, адже у нас команда зірка. Ми розподілили ролі таким чином, що навіть втрата головного бігмена нас не зламала. І відразу треба сказати, що у нас була чудова атмосфера в команді, командна хімія. Хлопці так добре спілкувалися, що за цим було приємно спостерігати. Наша хімія це, як і наш захист, запорука успіху. В кожній команді я намагаюся створити умови, для того щоб розкрити гравця. В збірній це ще важливіше і в цій команді це був результат роботи симбіозу тренерського штабу Станіслава Овдеєнка, Володимира Кучеренка, адміністративного штабу команди — Настя Чорногрицька провела велику роботу. Але й самі хлопці були дружні між собою, за весь збір у нас не було сварки або скандалу, що часто трапляється в цьому віці”.

“Досі я розчарований фіналом, хотілося виступити трохи інакше. Не хочу виправдовуватись, але коли вісім матчів за десять днів і всі на результат — дуже важко. Треба бути об’єктивним і сказати, що румуни були на голову сильніші за нас. Плюс деякі з наших хлопців вперше грали за такої атмосфери на трибунах. Були моменти, коли деякі гравці із цим тиском під час другої чверті не впорались, вийшовши після тайм-ауту ми грали не те, про що домовлялись та пропустили ривок 0-9”.

“Але хочеться сказати про хороше: чотири гравці з цього складу — Кличко, Колаволе, Сипало та Кулішенко — зможуть представляти Україну в наступному році в Дивізіоні А. Перспектива достатньо непогана, можна створити цікаву команду. Ми маємо підготуватися до Дивізіону А не просто, щоб їхати із завданням втриматись в цьому дивізіоні, а щоб зіграти на рівні найкращих команд Європи”.

Нагадаємо, збірна України U-20 під керівництвом Плеханова дійшла фіналу молодіжного Євробаскету. У вирішальній зустрічі синьо-жовті програли Румунії (58:80). Україна повернулася до елітного дивізіону А, де виступить у 2025 році.

За підсумками турніру український центровий Данііл Сипало увійшов до символічної п’ятірки молодіжного ЧЄ-2024 у своєму дивізіоні. Він став четвертим за рейтингом ефективності, третім за підборами та четвертим за блоками на чемпіонаті Європи. Крім того, на рахунку Данііла – три трипл-дабла. Додамо, що його співвітчизник Максим-Олександр Кличко показав у своєму дивізіоні п’ятий результат за блок-шотами.

Джерело

Інше в категорії