Відомий священник-блогер з Тернопільщини Олексій Філюк у мережі поділився своїм рецептом смачної паски незадовго до Великодня.
Про це Олексій Філюк повідомив у на своїй сторінці в мережі Фейсбук.
“Рецепт смачної паски:
Для приготування нам потрібно: Бажання, добрий настрій і молитва що б Бог благословив наші руки і працю, а далі треба обов’язково мати:
борошно – 1 кг, можливо трішки більше молоко – 500 г;
жовтки – 12 шт;
дріжджі пресовані – 100 г;
( беру лише Львівські) масло (або маргарин) – 200 г;
цукор – 350 г;
родзинки – 100 г;
сіль- 1/2 ч.л;
лимон (цедра) – 1 шт.
Ванільний цукор 20г.
Спочатку готуємо опару: розводимо дріжджі в теплому молоці та додаємо 100 г цукру і 200 г борошна (від загальної кількості).
Перемішуємо та залишаємо в теплому місці на 15 – 20хв. Наша маса має збільшитися в об‘ємі вдвічі. Далі додаємо в опару решту цукру, жовтки, родзинки, цедру лимона, сіль і поступово домішуємо в тісто усе борошно.
Вимішуємо тісто і в процесі додаємо розтоплене або кімнатної температури масло (/маргарин). Вимішуємо тісто орієнтовно 15 хвилин, що б почало відставати від рук. Далі ставимо в тепле місце щоб збільшилося удвічі, далі ще раз примняти і ставимо щоб підросло знову. Розкладаємо тісто у підготовлені форми, заповнюючи на 1/3 частини. Ставимо ще раз на підйом (знов накритими). Перед випіканням змащуємо збитим яйцем.
Поміщаємо паску випікатися в розігріту духовку. Спочатку температура 200 градусів, через 10 хвилин зменшуємо до 170-160 градусів. Випікати близько 40-50хв.(час залежить від величини паски, чим менша форма тим менше часу знадобиться, і навпаки). Що б верх не підгорів в процесі як рамочка зарумʼяниться можна накрити фольгою. Мирного усім Великодня”,- ідеться у дописі.