П’ятниця, 7 Лютого, 2025

Війна

Новини

АМАРАНТ: ЦЬОГО РОКУ ОБСЯГИ ПЕРЕРОБКИ ЙОГО НАСІННЯ В УКРАЇНІ МОЖУТЬ ЗРОСТИ ВІД 50 ДО 100 ВІДСОТКІВ

АМАРАНТ: ЦЬОГО РОКУ ОБСЯГИ ПЕРЕРОБКИ ЙОГО НАСІННЯ В УКРАЇНІ МОЖУТЬ ЗРОСТИ ВІД 50 ДО 100 ВІДСОТКІВ

/ Агроновини / П'ятниця, 07 лютого 2025  "ФЕРМЕР ПРИДНІПРОВ"Я"

Щороку обсяг виробництва продукції з амаранту в Україні збільшується шаленими темпами. Цей рік може бути переломним для розвитку галузі – обсяг внутрішньої переробки насіння амаранту може збільшитись на 50-100%.

Про це розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда, передає SEEDS.

«Основа – створення сировинної бази. Для того, щоб мотивувати фермерів, навесні ми підняли закупівельну ціну з 25 до 30 гривень за кілограм. І це спрацювало. Люди побачили різницю, побачили наше бажання допомагати фермерам заробляти, активно включилися у вирощування амаранту. Сіяли і маленькі, експериментальні площі. Були і великі – по 600-800 гектарів», – каже Олександр Дуда.

За його словами, наразі насіння амаранту доволі непогано реалізовується на внутрішньому ринку України, однак без збільшення обсягів експорту в майбутньому не обійтись.

«Обсяг продукції з амаранту збільшується по різних видах. Ми це можемо аналізувати, виходячи з того, скільки підприємства купують сировини для подальшої переробки на олію, крупу, борошно, попамарант. Долучаються нові виробники. Вони не стрімголов "кидаються" у додавання амаранту до асортименту своїх продуктів, але вони проявляють реальну зацікавленість. До процесу виробництва продукції з використанням амаранту вже долучилися декілька крупних компаній. Вже пройдено стадії експериментів. Не можу поки що оприлюднити їх назви, скажу тільки, що це буде бакалійна продукція», – додає Олександр Дуда.

Читайте також: Вирощування амаранту важливе у глобальній стратегії декарбонцізації – аграрій

Амарантова популярність, за словами фахівця, зростає настільки стрімко, що варто очікувати на приголомшливі рекордні результати вже цьогоріч.

«Я думаю, що саме в 2025 році може бути переломний момент для розвитку галузі, коли ми збільшимо ще на 50%, або на 100% обсяг внутрішньої переробки насіння амаранту і суттєво додамо у експорті. Бо це абсолютно реально. Тривалий час виробники кондитерських виробів вважали, що амарант не смачний, його ніхто не їстиме, – він просто не приваблює людей. Але 2024 рік показав зовсім інше: базові амарантові продукти (борошно, пластівці, попамарант, екструдовані вироби) мають дуже широкий спектр застосування. Додавання амарантових інгредієнтів покращує кінцевий продукт, а в деяких випадках здешевлює його. Наприклад, амарантово-макова начинка. Такий продукт виходить не тільки дешевшим, а й кориснішим», – вважає експерт.

Інше в категорії