Піст передбачає певні обмеження, проте церква не забороняє спробувати урізноманітнити своє меню за допомогою простих смачних пісних страв. Така їжа, як правило, належить до числа дієтичної. Тому для багатьох людей, які не дотримуються посту, ці рецепти також можуть бути корисними. Адже вони складаються з доступних інгредієнтів й урізноманітнюють звичне буденне меню, йдеться в матеріалі видання Конкурент.
Тушкована капуста з чорносливом
Звичайну тушковану капусту можна урізноманітнити, додавши до неї трохи чорносливу з кісточкою (він ароматніший!). Страва завдяки сухофруктам отримає м’які солодкуваті нотки, які можна підсилити за допомогою цукру. Але в цілому капуста не буде занадто солодкою.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 невелика головка капусти,
- 150-200 г чорносливу з кісточкою,
- 2 морквини,
- 1 цибулина,
- 2 ст. л. томатної пасти,
- 2 ст. л. сметани,
- 1 ч. л. кумина,
- 0,5 ч. л. меленого коріандру,
- суміш перців,
- сіль та цукор (за смаком),
- базилік та орегано (за бажанням).
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Капусту дрібно посікти, посолити та злегка пом’яти руками. Моркву натерти на тертці. Цибулю нарізати кубиками. Чорнослив запарити окропом, після чого ретельно помити. Овочі підсмажити на олії з додаванням цукру та солі. Додати томатну пасту та сметану, перемішати та протушкувати все разом.
2. Викинути засмажку у миску до капусти, поперчити, присмачити спеціями та ретельно перемішати. Додати запарений чорнослив та знову перемішати. Скласти все у чавунний казанок (якщо капуста не дуже соковита, долийте трішки води, щоб вона не підгоріла).
3. Відправити казанок у духовку й запікати хвилин 40-50 до готовності при 180ºС (можна готувати й на плиті, але в духовці страва виходить набагато смачнішою).
Пісний салат з пекінської капусти, ківі та насіння
Ківі дуже гармонійно поєднується з пекінською капустою, навіть краще, ніж цитрусові. Дуже гідний салатик, сама легкість і ніжність, при цьому, в його складі ціла комора вітамінів!
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 2 великих ківі,
- пів головки пекінської капусти,
- 1 маленька червона цибулина,
- жменя чищеного соняшникового насіння (більше/менше – за смаком),
- зелень петрушки.
- Заправка:
- 3-4 ст. л. оливкової олії,
- 1 ст. л. лимонного соку,
- 1 ч. л. не гострої гірчиці (в мене з апельсиновим смаком – моя улюблена),
- 1 ч. л. меду,
- сіль та суміш перців мелена (за смаком),
- суміш середземноморських трав,
- 1 зубок вичавленого часнику.
ПРИГОТУВАННЯ:
1. З’єднати всі складові для заправки, ретельно перемішати. Порізати червону цибулю тонкими півкільцями й додати до заправки. Перемішати й залишити її маринуватися (на хвилин 5-7, за цей час всі аромати та смаки розкриються та поєднаються між собою).
2. Пекінську капусту насікти (не надто тонко!). Зелень подрібнити й додати у миску з капустою. Ківі почистити й нарізати півмісяцями. Також додати у салат.
3. Насіння соняшника злегка підсмажити на сухій сковорідці.
4. З’єднати всі підготовлені інгредієнти для салату включно із заправкою. Все ретельно перемішати (насіння краще додавати в останню чергу безпосередньо перед самою подачею до столу, щоб воно приємно хрумтіло в салаті).
Табуле з гарбузом та кускусом від Клопотенка
На перший погляд, простий салат табуле здатний здивувати своєю багатогранністю та смаками. Адже ідея додавати крупи в салати просто геніальна: від неї виграють і часто нудна крупа, і базовий салат, і людина, котра отримує страву 2 в 1.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 150 г очищеного гарбуза
- 1 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
- 100 г кускуса
- 1 невелика цибулина
- 30 г свіжого пажитника
- 100 г томатів чері
- 50 г оливок без кісточки
- 3 ст. л. оливкової олії
- сіль та перець до смаку
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Очистьте та наріжте кубиками розміром приблизно 2 см 150 г гарбуза. Розігрійте на пательні 1 ст.л. олії, викладіть гарбуз і смажте 3-5 хвилин, доки він трішки не розм’якне. Занадто м’яким він стати не повинен.
2. У каструлі окропом запарте 100 г кускусу у пропорції 1:1. У цей час дрібно наріжте 1 цибулину та 30 г зелені. Також наріжте начетверо чи навпіл 100 г томатів чері.
3. У салатнику змішайте готовий кускус, гарбуз, цибулю, зелень, оливки і томати. Додайте сіль і перець до смаку, заправте 3 ст.л. оливкової олії.
Оладки пісні з яблуками та медом
ІНГРЕДІЄНТИ:
- картопляний відвар – 300 мл;
- цукор – 3 ч. л.
- олія в тісто – 2 ст. л.;
- дріжджі свіжі – 15-20 гр.;
- борошно – 2 склянки;
- яблука – 2 шт.;
- мед – за смаком.
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Яблука очищаємо від шкірки, в тому числі, і нарізаємо на дрібні кубики. В теплий картопляний відвар, краще з невеликою кількістю розвареної картоплі, додаємо 1 ч. л. цукру і розчиняємо дріжджі.
2. Після цього додаємо 2 ст. л. олії, залишок цукру і просіяне борошно. Замішуємо тісто. Воно повинно вийти як густа сметана. Вмішуємо яблука. Накриваємо ємність з тістом і ставимо в тепле місце на 15-20 хвилин для підйому.
3. Для першої партії оладок сковороду змащуємо олією. Інші випікаємо на сухій сковороді.
Пісні чебуреки з грибами
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Вода – 130 мл.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Соняшникова олія – 4 ст. ложки.
- Борошно – 250 г.
- Печериці – 300 г.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль, перець за смаком.
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Борошно просійте гіркою на стіл. Додайте сіль і олію. Потім закип’ятіть воду й акуратно (щоб не обпектися) вмішайте окріп у борошно. Спочатку замішуйте тісто ложкою, а потім руками. Скачайте у велику кулю і залиште настоятися на 30 хвилин.
2. Гриби та цибулю дрібно наріжте й обсмажте на сковороді з олією до готовності. Розділіть тісто на 10 однакових частин і кожну розкачайте в тонке коло. На половину кола викладіть грибну начинку, складіть чебуреки навпіл і защипніть краї.
3. Обсмажуйте вироби 1-2 хвилини з кожного боку на пательні з олією або запікайте 10 хвилин за 180° у духовці.