Новини Хмельницький

Перехід на “зимовий” час 2024: коли та як перевести годинник

Перехід на "зимовий" час 2024: коли та як перевести годинник

Українці щорічно здійснюють перехід на “зимовий” час, і 2024 рік не стане винятком.

Цьогоріч переведення годинників відбудеться 27 жовтня (в останню неділю місяця). О 4:00 ранку стрілки годинників необхідно буде перевести на одну годину назад, що дозволить насолодитися додатковою годиною сну.

Чому Україна переходить на “зимовий” час?

Система переведення годинника на “літній” та “зимовий” час діє в Україні вже десятки років і була запроваджена з метою економії енергії та кращого використання денного світла. Переведення на зимовий час допомагає людям скоротити витрати на електроенергію за рахунок адаптації до природного освітлення у ранкові та вечірні години.

Чи стане 2024 останнім роком переходу на зимовий час?

Перехід на “літній” та “зимовий” час в Україні залишається темою активного обговорення. Європейський Союз, намагаючись позбутися цієї практики, у 2019 році ухвалив рішення про можливе скасування сезонних переведень часу. Хоча в Україні таке рішення теж розглядається, досі конкретного закону про відмову від переведення годинника ухвалено не було.

Президент Володимир Зеленський не підписав законопроєкт про скасування сезонного переведення годинників. Хоча Верховна Рада у 2021 році підтримала в першому читанні законопроєкт про відмову від переведення годинників, документ так і не був прийнятий остаточно. Після цього законопроєкт був направлений на доопрацювання і дотепер не повернувся до голосування в остаточному читанні. Тому Україна продовжує дотримуватися традиційного переходу на літній і зимовий час.

Таким чином, на осінь 2024 року перехід на “зимовий” час залишається обов’язковою процедурою, а наступний перехід на “літній” час, імовірно, відбудеться 31 березня 2025 року.

Таким чином, перехід на “зимовий” час у 2024 році знову поверне українцям додаткову годину відпочинку.

Читайте також: “Представники Кам’янець-Подільської громади взяли участь у Муніципальному форумі АМУ”.

Інше в категорії