Новини Хмельницький

Представники громад Хмельниччини взяли участь у Муніципальному форумі АМУ

Представники громад Хмельниччини взяли участь у Муніципальному форумі АМУ

Цими днями у Києві відбувся XVIIІ Український муніципальний форум “Єдність для Перемоги та відновлення України”, організований Асоціацією міст України (АМУ). Протягом двох днів представники понад 400 громад, органів державної влади та міжнародних партнерів вели дискусії в рамках Дня Діалогу і працювали в рамках Дня Єдності. Делегація Хмельниччини складалась із 12 представників громад-членів Асоціації міст України в області.

Український муніципальний форум традиційно є майданчиком обʼєднання зусиль всіх органів влади для вирішення проблем громад та напрацювання політик розвитку місцевого самоврядування. Цього року він відбувався протягом 21 і 22 жовтня у Києві, інформує АМУ.

Хмельниччину на заході представляли: міський голова Славути Василь Сидор, міський голова Шепетівки Віталій Бузиль, міський голова Красилова Ніла Островська, міський голова Нетішина Олександр Супрунюк, міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук, секретар Кам’янець-Подільської міськради Ірина Шелепницька, секретар Старосинявської селищної ради Олександр Пузирук, селищний голова Віньківців Володимир Лужняк, селищний голова Летичева Ігор Тисячний і його заступник Михайло Маринюк, селищний голова Антонін Анатолій Оцалюк, сільський голова Ганнополя Маргарита Медведюк і виконавча директорка Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Крупа.

21 жовтня відбувся День Діалогу у межах XVIII Українського муніципального форуму “Єдність для Перемоги та відновлення України”, участь у якому взяли представники центральної влади та міжнародної спільноти. Обговорювали виклики місцевого самоврядування в умовах війни, механізми забезпечення стійкості громад сьогодні і завтра, відновлення місцевого самоврядування України. Представники делегації Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України активно долучались до обговорення актуальних для місцевого самоврядування тем.

Зокрема, член Правління Асоціації міст України, міський голова Славути Василь Сидор вкотре підняв проблему необхідності компенсації різниці в тарифах підприємствам ТКЕ. Також наголосив на необхідності збереження для громад права користування лісами, на чому неодноразово наголошувала АМУ. Та звернувся до нардепів із закликом врегулювати проблемні питання у сфері містобудування.

Міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук у своєму виступі підняв тему недостатнього рівня фінансового забезпечення громад в умовах воєнного стану. Особливо наголосив на проблемах освітньої галузі.

Цю тему продовжив у своєму виступі і секретар Старосинявської селищної ради Олександр Пузирук. Він акцентував на проблемах громад із оптимізацією навчальних закладів.

22 жовтня учасники продовжили працювати в рамках Дня Єдності. Обговорення були присвячені налагодженню муніципальних партнерств, отриманню фінансової та технічної допомоги та реалізації проєктів відновлення у громадах.

У рамках першої панельної дискусії – “Мости довіри” – партнерства задля відновлення та розвитку, досвід міжмуніципальної співпраці презентували міський голова Славути Василь Сидор і міський голова Любартова (Польща) Кшиштоф Паснік.

Очільник українського муніципалітету розповів, що співпраця із польським містом у Славути розпочалась понад півтора десятка років тому. Тоді громади обмінювались досвідом у сферах культури, освіти, екології.

Цьогоріч співробітництво вийшло на новий етап – Славутська громада була відібрана Асоціацією міст України для участі у міжнародному проєкті “Мости довіри”, який передбачає налагодження та посилення співпраці між містами України та Польщі.

Муніципальний форум
Фото: АМУ

Представники громад Хмельниччини взяли участь у Муніципальному форумі АМУ

Муніципальний форум
Фото: АМУ

Наразі спільно працюють над забезпеченням енергетичної автономності критичної інфраструктури Славутської міської територіальної громади. Для цього працівники українського муніципалітету відвідали дружню польську громаду, щоби перейняти досвід і побачити успішні практики енергонезалежності колег з-за кордону. Також Василь Сидор розповів, які кроки уже реалізовано в громаді та найближчі плани для втілення проєкту.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан підсумував роботу XVIIІ Українського муніципального форуму та закликав до згуртованості громад у досягнені цілі зміцнення спроможності кожної громади та України в цілому.

Читайте також:“Англійська з нуля”: Хмельничан кличуть на безоплатний курс англійської для дорослих”.

Інше в категорії