Новини Луганськ

Співвідношення артилерійських пострілів між РФ та Україною рекордно скоротилося, – Міноборони

Співвідношення артилерійських пострілів між РФ та Україною рекордно скоротилося, – Міноборони

Наразі співвідношення артилерійських пострілів між Україною та окупаційною армією Росії на фронті становить приблизно 1 до 2.

Про це розповів перший заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк у бліц-інтерв’ю «РБК-Україна».

Він також пояснив, з якими факторами, на його думку, це пов’язано.

Генерал-лейтенант відзначив, що на початку поточного року співвідношення артилерійських пострілів в українських та в окупаційних військ становило 1 до 7, 1 до 8, і навіть більше в деякі місяці. Станом на початок літа це співвідношення було 1 до 3.

А вже станом на осінь 2024 року це співвідношення становить приблизно 1 до 2.

Бійці 406 артилерійської бригади ведуть вогонь з гаубиці M777. Фото: 406 ОАБр

За словами заступника міністра, свою роль у цьому відіграло вдале завдання ударів Силами оборони по складах із боєприпасами російської армії.

«Росіяни фактично не мають обмежень у використанні артилерійських боєприпасів. Вони витрачають колосальну кількість снарядів, танків, солдатів. Однак важливу роль відіграє не лише кількісне співвідношення боєприпасів, зокрема артснарядів», — зазначив Гаврилюк.

Також, на його думку, на результат значно впливає навченість обслуги, її бойовий досвід, тактико-технічні характеристики артсистем.

«Західні системи влучніші, далекобійніші. За рахунок цього ми знищуємо цілі, витрачаючи менше снарядів», – констатував генерал-лейтенант.

Артилерійські боєприпаси калібру 155 мм. Фото: Радіо Свобода

Артилерійські боєприпаси калібру 155 мм. Фото: «Радіо Свобода»

За його словами, на сьогодні забезпечення Сил оборони України боєприпасами й загалом усіма засобами ураження йде з трьох джерел. 

Це внутрішнє виробництво зразків озброєння та боєприпасів, а також закупівля за імпортом тієї номенклатури, яка не виробляється в Україні або виробляється у недостатній кількості. А також отримання військової допомоги, зокрема й артилерійських снарядів від країн-партнерок.

Інше в категорії