Новини Тернопіль

Лікарка-неврологиня розповіла, чому не треба терпіти біль

Лікарка-неврологиня розповіла, чому не треба терпіти біль

У зв’язку з війною в Україні питання болю, як фізичного, так і емоційного, набуло особливої гостроти. Експерти наголошують, що про біль потрібно говорити і не приховувати його. Адже більшість людей можуть знайти полегшення за допомогою фахівців.

Спеціально для каналу ЗДОРОВ’Я LIVE, лікарка-неврологиня та кандидатка медичних наук Інна Бувайло пояснила, що таке біль, як з ним справлятися і чи варто терпіти його. Вона також відповіла на найактуальніші питання, що стосуються болю.

Що таке біль

Біль є захисною реакцією організму. Наприклад, якщо на шкіру потрапляє щось гаряче, виникає бажання негайно це усунути. Тобто біль допомагає захищати організм. Це складне явище, оскільки воно одночасно сенсорне і емоційне. Біль сигналізує про ушкодження і спонукає уникати його.

Хронічний біль

Біль буває різних видів. Гострий біль виникає внаслідок пошкоджень, таких як поріз або опік, і зазвичай триває до повного загоєння. Якщо біль не зникає через три місяці після загоєння, це вже хронічний біль, який потребує окремих методів лікування.

Основні причини хронічного болю

Найпоширенішими причинами хронічного болю є:

  • захворювання опорно-рухового апарату (артрити, грижі), ревматоїдні хвороби, мігрені.

Ці проблеми частіше зустрічаються з віком, хоча іноді трапляються й у молодих людей.

Лікування хронічного болю антидепресантами

Для боротьби з хронічним болем, наприклад при артрозі, використовуються не лише знеболювальні. Лікарі також застосовують антидепресанти, щоб розірвати патологічні імпульси, що утворилися в мозку через тривалий біль.

Побічні ефекти знеболювальних

При тривалому застосуванні знеболювальних можуть виникнути побічні ефекти, такі як біль у шлунку, виразки, підвищений тиск і кровотечі. Тому важливо вживати ліки для захисту шлунково-кишкового тракту та не нехтувати рекомендаціями лікарів.

У більшості людей слово опіоїди (сильнодійні наркотичні препарати) викликає асоціацію з наркотиками та наркозалежними. Проте лікування цими препаратами починається, коли людина має нестерпний біль і жоден інший препарат їй уже не допомагає. Найчастіше лікування опіоїдами починають, наприклад, у разі онкологічних захворювань, коли не можна зробити якусь інтервенцію, бо пошкоджено багато ділянок організму.

Проте вважається, що медичні опіоїди — високоочищений продукт, який не викликає такої залежності, як інші наркотики. Варто памʼятати, що до такого методу лікування вдаються лише тоді, коли ніщо інше не працює і людині вже несила терпіти страждання.

До якого лікаря звернутися

Багато людей грішать тим, що за певного гострого болю йдуть до масажиста. Цього робити не можна. Першим кроком має бути похід до сімейного лікаря, а далі він уже дає направлення до конкретного спеціаліста.

Невролог — якщо це біль у попереку, спині чи коли він віддається в руці або нозі;

Травматолог — якщо болить рука, нога і є набряклість.

Фантомні болі

Фантомний біль — відчуття, якого зазнає людина щодо органу чи кінцівки, яких уже немає. Гірка статистика свідчить про те, що відчуття фантомного болю формується у 80% ампутантів. Для таких людей розробляється спеціальна терапія. Її першим і основним завданням є якомога швидше протезування. Якщо воно відкладається або немає змоги його зробити, необхідно виконувати дзеркальні вправи. Ставити дзеркало навпроти руки, наприклад, ворушити нею, щоб людина це бачила. Вона матиме відчуття, наче працюють дві кінцівки. Все це ніби “розмова з мозком”.

Також за фантомного болю пропонується ботулінотерапія — інʼєкції ботулотоксину.

Чи є частина тіла, яка не болить

Вважається, що не болить головний мозок. Коли болить голова, то біль найчастіше розповсюджується термінальними ділянками трійчастого нерва, але сама речовина мозку (біла та сіра) не має нервових закінчень. Відповідно, у нас болить те, що передається нервами, або подразнена оболонка мозку (мʼяка, судинна).

Чи болить душа

Можна сказати, що депресивні та тривожні розлади завжди посилюють біль. Вони постійно йдуть поряд із хронічним болем. Саме з цієї причини деяких пацієнтів скеровують до психотерапевтів, щоб стабілізувати їхнє психоемоційне тіло. Тоді й біль відчуватиметься не так сильно.

Інше в категорії