Війна

План перемоги: Зеленський розповів, що мав “дуже продуктивну розмову” з усіма членами ЄС

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції під час саміту лідерів Європейського Союзу в Брюсселі, Бельгія, 17 жовтня 2024 року. REUTERS/Johanna Geron

Президент України Володимир Зеленський, який 17 жовтня у Європейській раді представив союзникам план перемоги України, повідомив, що мав “дуже продуктивну розмову” з усіма членами Європейського Союзу.

Про це Зеленський сказав на пресконференції у Брюсселі.

"Сьогодні у нас була дуже продуктивна розмова з усіма членами Європейського Союзу, з усіма колегами, 18 з них коментували план перемоги. Я дуже вдячний, що в мене була закрита частина розмови з союзниками. І після нашої дуже відвертої розмови, в принципі, більшість тих, хто виступав, були повністю на боці підтримки плану перемоги. Я радий, що вони почули від мене деякі деталі. Я радий, що наша команда буде працювати далі”, — сказав Зеленський.

Він додав, що до цього почав комунікувати з низкою союзників щодо деяких пунктів плану перемоги, тому що від їхньої волі залежить посилення України деякими елементами, які є в закритому додатку. Це переважно стосується далекобійної зброї. Зеленський відзначив, що у раніше у нього були зустрічі із президентом США Джо Байденом і з прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Еммануелем Макроном і прем'єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні.

“Це не значить, що вони дуже особливі. Я до всіх союзників ставлюся однаково і дуже вдячний, тому що всі підтримали наш рух до ЄС, і кандидатство, і підтримали нас різними пакетами і фінансовими, і військовими, і гуманітарними з початку війни. Але ці країни мають великий вплив на те, щоб посилити нас далекобійною зброєю, або ні. І з ними у мене були окремі зустрічі”, — сказав президент.

Він розповів, що серед тих країн, з якими він говорив про далекобійну зброю і її застосування, були і “дуже позитивні сигнали”.

“Але ми повинні розуміти, що ці країни хочуть союзу всередині, між ними, щодо надання можливості Україні застосовувати цю зброю. І така дуже непроста ситуація, я думаю, ви розумієте. І ми дуже хотіли, щоб Сполучені Штати, як головний донор в оборону України, щоб вони були позитивні і більш рішучими, для нас це важливо", — сказав Зеленський.

Він додав, що серед інших лідерів бачив і угорського прем’єра Віктора Орбана.

“Ми привіталися. Я вважаю, що це вже непогано”, — сказав Зеленський.

У четвер, 17 жовтня, президент України Володимир Зеленський на засіданні Європейської ради у Брюсселі представив план перемоги України над Росією.

Напередодні Зеленський представив план перемоги в українському парламенті. Він зазначив, що документ містить пункти, детально розраховані у часі, і якщо все буде йти згідно з планом, війну можна буде закінчити вже до кінця 2025 року.

Загалом оприлюднений Зеленським план перемоги складається з п'ятьох розділів:

  • Запрошення України в НАТО ще до закінчення війни. За словами Зеленського, це стане "свідченням рішучості" і покаже, як партнери бачать Україну в "архітектурі безпеки".
  • Зміцнення оборони. Пункт включає продовження операцій на території Росії та зняття обмежень щодо ударів по її території; виведення ППО на рівень, достатній для захисту міст і сіл від російських ракет і дронів, та спільні захисні операції із сусідами країнами у Європі для їх збиття у межах доступу повітряного щита партнерів; доступ до розвідданих партнерів.
  • Стримування. Пункт передбачає розміщення комплексного неядерного пакета стримування, який захистить від агресії Росії та звузить її можливості.
  • Розвиток стратегічно-економічного потенціалу України та посилення санкцій.
  • Після закінчення війни українські військові можуть застосовувати свій досвід для зміцнення оборони НАТО та Європи. Контингент США зможуть замінити українські військові.
  • Другий, третій та четвертий пункти мають таємні додатки, які презентували партнерам.

    Інше в категорії