Новини Кропивницький

Чи готова Луцька громада до можливих блекаутів

Чи готова Луцька громада до можливих блекаутів

Фото ілюстративне

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Юрій Кирилюк розповів, як функціонуватиме Луцька громада за умови блекауту. 

Про це написали на сайті Луцькради. 

При аварійному вимкненні електроенергії ПрАТ «Волиньобленерго», в першу чергу, здійснює відновлення електропостачання для об’єктів, які в разі знеструмлення несуть екологічну небезпеку і є загроза здоров’ю та життю людей, – це каналізаційні насосні станції та медичні заклади.

Наступний етап відновлення енергопостачання відбуватиметься для об’єктів критичної інфраструктури: котельних, водозаборів, об’єктів зв’язку.

Потім здійснюватимуть роботи з відновлення електропостачання промислової групи споживачів та побутових споживачів.

У ДКП «Луцьктепло» на випадок виникнення перебоїв з постачанням електричної енергії всі джерела теплової енергії (котельні) забезпечені генераторами у кількості 45 одиниць (32 генератори на дизельному пальному та 13 на бензині). Провели перевірку працездатності усіх генераторів електричної енергії та виконали їх технічне обслуговування підрядною організацією.

У період блекауту проводитимуть перемикання об’єктів теплопостачання в режим лише опалення (без надання послуги гарячого водопостачання).

Крім того, квартальна котельня на вулиці Магістральній, 56 забезпечена подвійним резервом електричної енергії. Когенераційна установка, яка працює на природному газі,  здатна повністю забезпечити потреби котельні в електроенергії.

Завершуються будівельно-монтажні роботи з встановлення другої когенераційної установки на квартальній котельні на вулиці Зоряній, 3а. Її введуть в експлуатацію у жовтня 2024 року.

У КП «Луцькводоканал» встановлено 35 генераторів загальною потужністю 2091 кіловат для роботи в умовах блекауту (з них 15 встановлені на каналізаційних насосних станціях і водозаборах).

Розробили порядок включення генераторів в роботу та провели навчання з персоналом на об’єктах водопостачання та водовідведення.

Підприємство має добовий запас води, може працювати на 60% навантаження, при роботі від дизель-генераторів – 12 годин, на своєму резервному запасі дизельного пального. Підприємством сформувало резервний запас дизельного пального – пʼять тисяч літрів.

В умовах повного блекауту КП «Луцькводоканал» зможе забезпечити подачу води до третього поверху в районі багатоповерхової забудови.

У різні райони міста питну воду буде доставляти автотранспорт КП «Луцькводоканал» на 10 причепах, обладнаних кубовими ємностями.

Для доставлення питної води залучатиметься автотранспорт підрозділів ДСНС, які обладнані однією п’яти кубовою та 16 кубовими ємностями.

Комунальні підприємства охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади укомплектовані 35 генераторами.

У Луцькій міській територіальній громаді створено 32 пункти незламності, а саме:

  • 27 – заклади загальної середньої освіти,
  • 5 – старостати старостинських округів.

А також пункти незламності обладнані в підрозділах ДСНС, поліції та в інших установах та організаціях. Підрозділи ДСНС, в різних районах міста, можуть виставити пʼять мобільних пунктів незламності. Всього загальна кількість пунктів незламності в громаді – 64.

Усі пункти незламності обладнані генераторами, пічками-буржуйками із запасом дров, ємностями з питною та технічною водою, місцями для сидіння, медичними аптечками, продуктами харчування тривалого зберігання, Wi-Fi зв’язком.

У 36 закладах дошкільної освіти та в Територіальному центрі соціального обслуговування населення Луцької міської територіальної громади створено та облаштовано пункти обігріву, які за потреби буде переведено у пункти незламності.

В умовах блекауту надавачі послуг мобільного зв’язку, а саме: «Київстар», «Водафон», «Лайфселл» забезпечать роботу найважливіших базових станцій.

Перевезення пасажирів здійснюватимуть автобуси. Підрозділи поліції забезпечать правопорядок у громаді.

Міський голова Ігор Поліщук наголосив на тому, що 35 генераторів має підприємство «Луцькводоканал» та 46 генераторів придбало комунальне підприємство «Луцьктепло». Вони можуть на одну добу забезпечити лучан водою та теплом. На заправку цих генераторів необхідно 42 тисячі літрів дизеля і 1,5 тисячі літрів бензину. 

 

  

 

Інше в категорії