Новини Сімферопіль

Засудженого владою РФ кримчанина Рустема Гугуріка помістили на 15 діб у ШІЗО без пояснення причин – родичі

Засудженого владою РФ кримчанина Рустема Гугуріка помістили на 15 діб у ШІЗО без пояснення причин – родичі

Тюремна камера, ілюстративне фото   Засудженого владою РФ кримчанина Рустема Гугуріка помістили на 15 діб у ШІЗО без пояснення причин – родичі

Засудженого владою РФ кримчанина Рустема Гугуріка, який відбуває покарання в Бурятії, у вересні помістили до штрафного ізолятора на 15 діб без жодних причин. Про це повідомила його родичка Тетяна Лук’яненко на міжнародній конференції з питань людського виміру ОБСЄ у Варшаві.

Також вона наголосила, що під час перебування у СІЗО-2 Сімферополя він стикався з психологічним та фізичним тиском, а також протягом тривалого часу не отримує медичну допомогу, у зв’язку з чим його стан здоров’я погіршився.

У свою чергу, Айше Куртамет, мати в’язня кримчанина Аппаза Куртамета, заявила, що його батько, Халіл Куртамет, зараз також заарештований на окупованій РФ території Херсонської області і стосовно нього готується звинувачення. Вона не уточнила, у чому звинувачують батька ув’язненого, але зазначила, що кримінальне переслідування самого Аппаза Куртамета стало результатом відмови співпрацювати з російськими спецслужбами.

Крім того, на конференції виступила Еміне Сулейманова, сестра в’язня кримчанина Марлена Мустафаєва, яка розповіла про подробиці затримання свого брата. За її інформацією, дорогою до ФСБ його били і приставляли до голови пістолет, вимагаючи поставити відбитки на релігійну літературу, яку нібито знайшли під час обшуку в його будинку. Незважаючи на відмову та відсутність інших переконливих доказів у кримінальній справі, суд визнав його винним та засудив до 17 років позбавлення волі.

У жовтні 2022 року підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя засудив Рустема Гугуріка до 8,5 років колонії суворого режиму за звинуваченням в участі у забороненому в Росії кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана.

За даними українського видання «Ґрати», увечері 27 березня 2022 року Рустем Гугурік виїхав разом із дружиною та 6-річною дочкою з окупованого російськими військовими селища Новоолексіївка Херсонської області до Криму. До повномасштабного вторгнення РФ багатодітний кримський татарин підробляв таксистом – возив людей до Чонгара і назад. Цього разу через російське вторгнення він спробував відвезти сім’ю до родичів – у Бахчисарай, але так і не доїхав. Машина під’їхала до російського пункту пропуску, пасажири віддали документи на паспортному контролі. Після цього Гугріка затримали співробітники ФСБ РФ.

31 березня того ж року стало відомо, що підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя заарештував Рустема Гугуріка на два місяці за підозрою щодо участі в «добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана».

Зазначимо, що ФСБ Росії внесла «кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджихана» до списку терористичних організацій після затримання Гугуріка.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії. Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту: https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net. Також слідкуйте за основними подіями в Telegram, Instagram та Viber Крим.Реалії. Рекомендуємо встановити VPN.

Інше в категорії