Війна

The Times: Північна Корея постачає половину снарядів, які Росія використовує в Україні

Очільник Кремля Володимир Путін та лідер КНДР Кім Чен Ин під час зустрічі у Пхеньяні, 19 червня 2024 року. Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

За даними західної розвідки, половина артилерійських снарядів, що використовує Росія — приблизно три мільйони на рік — постачає Північна Корея.

Про це пише The Times.

Повідомляється, що очільник Кремля Володимир Путін раніше цього року здійснив візит до Пхеньяна для підписання оборонної угоди з Кім Чен Ином, після чого Кремль став залежним від постачань зброї з цієї авторитарної держави для підтримки своїх наступів на сході України. Хоча багато снарядів вважаються несправними, їхня кількість дозволяє Росії здійснювати поступові просування, зокрема нещодавнє захоплення міста Вугледар на сході України.

Як пише видання, керівник української військової розвідки Кирило Буданов у вересні попередив, що постачання північнокорейських снарядів може змінити хід війни на користь Росії.

"Найбільша проблема з усіх союзників Росії — це Північна Корея. Через обсяги військової продукції, яку вони постачають, це насправді впливає на інтенсивність боїв," — заявив він.

Зазначається, що спочатку союзники Росії неохоче постачали зброю, проте спроби Путіна створити антизахідну коаліцію починають приносити результати на полі бою. У вересні стало відомо, що Іран надав Росії 200 балістичних ракет, а Китай сприяв будівництву російською оборонною компанією безпілотників далекого радіусу дії.

Попри нещодавні успіхи, західні аналітики зазначають, що Росія зазнає великих втрат — до 1200 солдатів на день в Україні. Особливо висока кількість втрат спостерігається під час боїв за Покровськ у Донецькій області.

Західні офіційні особи також зазначають, що російське військове керівництво натрапляти на труднощі у спробах одночасно утримати території біля Курська і захопити Покровськ без масової мобілізації, чого Путін намагається уникати через можливу політичну реакцію.

Офіційні джерела також сумніваються у можливості мирних переговорів найближчим часом, попри заяви Дональда Трампа, кандидата в президенти США, про його намір досягти угоди для завершення війни у разі перемоги на виборах.

"Ми не бачимо жодних ознак того, що Путін відмовляється від своєї основної мети — підкорення суверенітету України", — зазначив один з офіційних представників.

Що відомо про постачання КНДР зброї до Росії

У січні 2023 року США оприлюднили розсекречені фотографії вагонів, які прямували в Росію з Північної Кореї і ймовірно перевозили зброю для російської армії, зокрема для ПВК "Вагнер".

У червні Кім Чен Ин пообіцяв "триматися за руку" з Путіним і зміцнювати стратегічне співробітництво між державами.

4 серпня координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати отримали розвіддані, які вказують на спроби Росії придбати у Північної Кореї партію снарядів для використання у війні проти України.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що КНДР "заплатить ціну", якщо надасть Росії зброю для війни проти України.

10 вересня посланні з нагоди 75-ї річниці заснування КНДР Путін заявив, що прагне побудувати міцніші зв'язки з Північною Кореєю "на всіх фронтах".

Інше в категорії