Війна

Столтенберг: НАТО може захистити Україну попри наявність окупованих територій

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступає під час конференції на саміті НАТО у Вільнюсі. Фото: AP

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вказав на складність питання щодо членства України в Альянсі через окуповані території. Він підкреслив, що їхній статус є критичним для застосування статті 5 Північноатлантичного договору про взаємну оборону.

Про це Єнс Столтенберг поділився в інтерв’ю Financial Times.

За словами Столтенберга, однією з можливостей розв'язання цього питання є встановлення чіткої лінії, до якої буде застосовуватись колективна оборона НАТО, без врахування окупованих Росією територій.

Як пише видання зі слів Столтенберга, Україна хоче негайного членства в НАТО, що є неприйнятним для Путіна.

Водночас США та Німеччина очолюють опозицію щодо надання членства Україні, яка перебуває у стані війни, аргументуючи це тим, що пункт про взаємну оборону в статті 5 означав би негайну війну з Росією.

"Є способи розв'язання цього питання. Якщо є лінія, яка не обов'язково є міжнародно визнаним кордоном", — каже Столтенберг.

"Знову ж таки, дуже небезпечно порівнювати, оскільки жодні паралелі не є на 100% правильними, але Сполучені Штати мають гарантії безпеки для Японії. Проте вони не охоплюють Курильські острови, які Японія вважає своєю територією, а Росія контролює", — додав Столтенберг.

Він пропонує ще одне порівняння: "Західна Німеччина вважала Східну Німеччину частиною єдиної країни. Вони не мали посольства у Східному Берліні. Але НАТО захищало тільки Західну Німеччину".

"Коли є воля, є способи знайти рішення. Але потрібна лінія, яка визначає, де застосовується стаття 5, і Україна повинна контролювати всю територію до цього кордону", — підкреслив Столтенберг.

Що відомо про Столтенберга

Єнс Столтенберг, який обіймав посаду генсека НАТО з 2014 року, мав залишити свою посаду ще 1 жовтня 2022 року, однак у березні 2022 року лідери країн Альянсу в ході саміту ухвалили рішення про продовження його мандату до 30 вересня 2023 року, а потім продовжили цей мандат ще на рік. Таким чином, його повноваження закінчуються 1 жовтня 2024 року.

Раніше Politico з посиланням на власні джерела повідомляло, що Єнс Столтенберг після того, як залишить посаду Генсекретаря, очолить Мюнхенську безпекову конференцію.

Очікується, що нову посаду Столтенберг займе у лютому 2025 року замість німецького дипломата Крістофа Хойзгена, який очолював Мюнхенську конференцію протягом останніх двох років.

Інше в категорії