Війна

Уряд Норвегії цьогоріч спрямує близько 250 млн норвезьких крон на інвестиції Norfund в Україну

Уряд Норвегії цьогоріч спрямує близько 250 млн норвезьких крон на інвестиції Norfund в Україну. Getty Images

У 2024 році уряд Норвегії має намір спрямувати близько 250 млн норвезьких крон (близько 23,6 млн дол) на інвестиції Norfund в Україну. Фінансування планують виділити в межах Програми підтримки Нансена для України. Уряд також планує продовжити цю ініціативу в наступні роки.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Зазначається, що норвезький уряд дозволив Norfund, Норвезькому інвестиційному фонду для країн, що розвиваються, інвестувати в Україну. Капітал, наданий Norfund, дозволить знизити ризики для компаній, які інвестують в Україну, зокрема норвезьких.

Як зазначила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко, залучення приватного капіталу є вкрай необхідним для підтримки проєктів відбудови та відновлення.

“Я дякую уряду Норвегії за це рішення, яке не тільки відкриває шлях для інвестицій Norfund, а й підтримує зусилля Міністерства економіки в реалізації загальної стратегії з залучення державних і приватних інвестицій обсягом до 40 млрд євро у співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та агенціями розвитку”, — сказала Свириденко.

Norfund надає інвестиції в акціонерний капітал, що пов'язано з вищими ризиками, ніж позики та гарантії, які пропонують агенції розвитку та багатосторонні банки. Як інвестиційний фонд, Norfund також працює над створенням робочих місць та підтримкою “зеленого” переходу шляхом інвестування в компанії, що сприяють сталому розвитку.

Як відзначила міністерка міжнародного розвитку Норвегії Анне Беате Крістіансен Твіннерейм, Norfund має досвід роботи на ринках з високими ризиками, тому стане важливим інструментом для залучення інвестицій приватного сектору в проєкти відновлення. Зокрема, це також допоможе зменшити розрив між нагальними потребами України у відбудові та обсягами доступного фінансування.

Програма підтримки Нансена (Nansen Support Programme for Ukraine) — норвезька цивільна та військова програма підтримки на суму 75 млрд норвезьких крон на період 2023–2027 рр. Розподіл між цивільною та військовою підтримкою визначається щорічно відповідно до потреб України. У 2023 році було розподілено приблизно 19,9 млрд норвезьких крон із програми підтримки Нансена: 8,9 млрд норвезьких крон цивільної та гуманітарної підтримки та 11 млрд норвезьких крон військової підтримки.

Інше в категорії