Новини Полтава

Гранично допустима концентрація пилу в повітрі на Полтавщині перевищує норму в 2 рази

Гранично допустима концентрація пилу в повітрі на Полтавщині перевищує норму в 2 рази

Гранично допустима концентрація пилу в повітрі на Полтавщині перевищує норму в 2 рази

Зранку 30 вересня в Полтаві та області спостерігається погіршення стану атмосферного повітря. За даними станцій громадського моніторингу стан повітря на Полтавщині має «помірний рівень» за показником РМ2,5 (тверді частки, діаметром менше 2,5 мкм).

Джерело: Полтавська ОВА.

Зазначимо, що за добу на території області виникло 24 пожежі: 3 – в нежитлових спорудах, 2 – в приватному домогосподарстві, 19 – на відкритій території (знищено 54,344 га сухої рослинності та очерету). Також виникли 2 пожежі природного характеру.

У селі Орчик Кобеляцької громади виникла пожежа в лісовому масиві, знищено лісову підстилку на площі 0,5 га. Пожежу ліквідовано.

У Пирятинській громаді на відкритій болотистій місцевості виникла пожежа поверхневих покладів торфу, залишилось ліквідувати пожежу на площі 1,8 га.

Продовжується ліквідація пожеж поверхневих покладів торфу поблизу населених пунктів: Гиряві Іскрівці Лохвицької громади, Єрківці Хорольської громади, Мальці Миргородської громади; Якимове Великобагачанської громади. Загалом залишилось ліквідувати горіння на площі 13,8 га.

За даними Полтавського обласного центру з гідрометеорології, зранку 30 вересня максимально разова гранично допустима концентрація пилу в повітрі перевищує норму в 2 рази (1-1,1 мг/м куб при нормі 0,5 мг/м куб).

Радіаційний фон на території Полтавської області в межах норми – 10-14 мкР. Відсутність опадів за останні 100 днів, пожежі в екосистемах та бойові дії на сході країни призводять до того, що в повітря підіймається велика кількість пилу, яка при східних вітрах надходить до території області, погіршуючи якість повітря.

Повітряна маса вночі надходила з північного сходу, швидкість вітру вночі 1-3 м/с (3-10 км/год), вранці 3-5 м/с (10-17 км/год).

Наразі ДП «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводить відбір та аналіз проб атмосферного повітря задля якісного та кількісного визначення його стану. Про результати проведених досліджень буде повідомлено додатково.

фото: ілюстративне.

Інше в категорії