Війна

Китай на Генасамблеї ООН закликав не допустити “розширення поля бою” в Україні

Міністр закордонних справ КНР Ван Ї на Мюнхенській конференції, 18 лютого 2023 року. Міністр закордонних справ КНР Ван Ї на Мюнхенській конференції, 18 лютого 2023 року. Фото: Getty images

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на Генеральній Асамблеї ООН закликав світових лідерів не допустити "розширення поля бою" у війні Росії проти України.

Про це пише АР.

Ван Ї наголосив на необхідності уникати подальшої ескалації та висловив готовність Пекіна сприяти мирному врегулюванню конфлікту через дипломатичні зусилля.

"Найважливішим є зобов'язання не розширювати поле бою… Китай прагне відігравати конструктивну роль", — сказав Ван Ї.

Виступ Вана Ї на засіданні ООН не містив нових заяв, що є типовим для нещодавньої китайської дипломатії на цьому форумі. Президент Китаю Сі Цзіньпін не брав участі у зустрічах світових лідерів з 2021 року, і цього разу також не був присутній особисто.

Китайсько-бразильська "мирна ініціатива"

23 травня 2024 року уряди Бразилії та Китаю опублікували спільну заяву щодо вирішення війни між Росією та Україною, виступаючи за політичні переговори для досягнення миру й закликали провести конференцію стосовно цього.

2 серпня МЗС Китаю заявило, що китайсько-бразильський "консенсус із шести пунктів" щодо завершення війни в Україні отримав "позитивні" відгуки з понад 110 країн світу.

28 серпня Пекін закликав більше країн підтримати китайський"мирний план" для України після серії дипломатичних переговорів з Індонезією, Бразилією та Південною Африкою.

Інше в категорії