Війна

МЗС прокоментувало підтримку Швейцарією китайсько-бразильської ініціативи

Будівля МЗС України, ілюстративне фото. УНІАН

Міністерство закордонних справ України висловило розчарування з приводу інформації про підтримку Швейцарією так званого "китайсько-бразильського консенсусу з 6 пунктів". Українська сторона заявила, що не може зрозуміти логіку такого рішення, особливо враховуючи тісну співпрацю між Україною та Швейцарією в питаннях мирних ініціатив.

Про це повідомили у пресслужбі МЗС України.

Зазначається, що у червні цього року Україна разом зі Швейцарією організувала Перший Глобальний Саміт миру, у якому взяли участь представники ста країн і міжнародних організацій. Після саміту обидві країни працювали над збільшенням кількості підписантів підсумкового комюніке та підготовкою спільної мирної рамки для відновлення справедливого і сталого миру в Україні.

Україна наголосила на двох принципах, на яких мають ґрунтуватися будь-які мирні ініціативи: "нічого про Україну без України" і обов'язкове дотримання Статуту ООН, що включає повагу до суверенітету та територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

Київ закликав уникати ініціатив, які не визнають факт збройної агресії Росії проти України і не гарантують відновлення її територіальної цілісності. Україна вважає такі ініціативи неприйнятними, оскільки вони створюють лише ілюзію діалогу.

Українська сторона підкреслила, що Формула миру, запропонована Президентом Володимиром Зеленським, є єдиним шляхом до справедливого миру і не потребує створення додаткових платформ для обговорення.

28 вересня стало відомо, що Швейцарія підтримує "мирну ініціативу" Китаю та Бразилії щодо завершення війни, попри те, що в ній відсутнє посилання на Статут ООН та немає прямої згадки про територіальну цілісність України.

Інше в категорії