Новини Івано-Франківськ

Найстаршому пацієнту 81 рік: розмова про пластичні операції з франківським хірургом Андрієм Петрашем

Найстаршому пацієнту 81 рік: розмова про пластичні операції з франківським хірургом Андрієм Петрашем

Пластична хірургія давно перестала бути виключно сферою краси та розкоші. Сьогодні вона виконує важливу роль не тільки в естетичній корекції зовнішності, але й у відновленні фізичних функцій обличчя та тіла. Пластичну хірургію

З пластичним хірургом Андрієм Петрашем з лікувально-діагностичного центру “Мед-Атлант” зʼясовуємо, пластична хірургія – це примха чи необхідність. Говоримо про вікові обмеження пластичних операцій, вплив війни та соціальних мереж, та що потрібно знати перед тим, як зважитися на пластичну операцію, пише “Галка”. пластичну хірургію

– Розкажіть, які операції можуть робити пластичні хірурги?

– Пластичну хірургію можна глобально поділити на дві категорії. Перша – це естетичні операції, які пов’язані із покращенням зовнішності, усуненням естетичних дефектів або задоволенням особистих бажань пацієнтів. До них відносяться ринопластика, збільшення або зменшення грудей, підтяжка шкіри та інші операції, спрямовані на зміну зовнішнього вигляду.

Друга категорія – реконструктивні операції. І їхньою метою є відновлення функцій тіла після травм, операцій, онкологічних втручань тощо. Зараз збільшилася кількість військових з бойовими травмами. Це може бути реконструкція обличчя, носа, заміщення дефектів м’яких тканин після об’ємних травм кінцівок чи тіла.

Таким чином, можна розділити пластичну хірургію на естетичну та реконструктивну. Це важливо, оскільки не кожен пластичний хірург спеціалізується на обох напрямках, реконструкція потребує інших знань і навичок.

Ми також можемо поділити на операції на обличчі та операції по тілу. Як окрему нішу, для себе я виокремлюю ринопластику (операції на носі), це складна операція через фізіологічну будову нашого носа. Є хірурги, які спеціалізуються тільки на ринопластиці.

По тілу дуже багато різних операцій. Це може бути підтяжка, зменшення грудей, збільшення, операції для післяродового відновлення. Велика кількість жінок, які до мене звертаються – це саме післяродові зміни – грудей чи живота. Комбінується це з ліпосакцією, з підтяжкою шкіри, ніг, рук, живота…

Спектр оперативних втручань у пластичній хірургії дуже великий, напевно найширший з усіх хірургічних спеціальностей.

– Пластична хірургія – це більше про красу чи про якість життя?

– Це залежить від того, з яким запитом приходить пацієнт. Якщо це молода дівчина, яка слідує трендам з соціальних мереж, її запит може стосуватися суто естетики. Однак, є й такі пацієнти, які живуть із комплексами з дитинства, наприклад, через відстовбурчені вуха. Вони мріють про операцію багато років, і в такому випадку це вже не лише про красу, а й про якість життя.

Деякі операції, наприклад, блефаропластика (корекція повік), можуть мати медичні показання, якщо з віком у пацієнта звужується поле зору. Тут мова йде про поліпшення якості життя і здоров’я, а не просто про естетику. Також це стосується роботи з рубцями, наприклад, келоїдними рубцями, які можуть бути результатом неконтрольованого загоєння шкіри. Це точно не примха, а медична необхідність.

Тому пластична хірургія може бути як про красу, так і про значне покращення якості життя, залежно від потреб пацієнта.

– А з якими запитами найчастіше до вас звертаються у клініці «Мед-Атлант»? Це бажання людини змінити себе чи медична необхідність?

– Запитів, що стосуються саме медичної необхідності, у пластичній хірургії небагато. В основному звертаються з відносними показаннями, коли можна провести операцію для покращення якості життя, але це не є життєва необхідність. Наприклад, багато пацієнтів звертаються із запитами на блефаропластику (корекцію повік) або операції молочних залоз.

Найчастіше пацієнти звертаються за естетичними змінами: корекція обличчя, підтяжка, збільшення або зменшення грудей.

Найстаршому пацієнту 81 рік: розмова про пластичні операції з франківським хірургом Андрієм Петрашем

Найстаршому пацієнту 81 рік: розмова про пластичні операції з франківським хірургом Андрієм Петрашем


– Чи є обмеження по віку щодо пластичних операцій?

– Вікових обмежень як таких немає. Наймолодшим пацієнтам ми можемо робити операції, починаючи з 7 років, зазвичай це корекція вушних раковин (отопластика). Якщо пацієнт неповнолітній, операцію можна проводити лише з письмової згоди батьків.

Щодо верхнього вікового діапазону, то він теж не встановлений. Найстаршому моєму пацієнту було 81 рік, і йому проводили корекцію повік через значне нависання шкіри, яке обмежувало поле зору. Тобто в таких випадках операція має не естетичний, а функціональний характер.

Естетичні операції зазвичай виконуються з 18 років, коли пацієнт може самостійно приймати рішення щодо свого тіла.

– Як війна вплинула на пластичну хірургію? Чи відчули ви ці зміни на власному досвіді?

– Війна суттєво вплинула на психологію людей, і це, безумовно, відбилося на сфері пластичної хірургії. На початку війни я думав, що естетичних операцій стане менше, адже люди будуть зосереджені на виживанні, економічних труднощах і нестабільності. Однак сталося навпаки — роботи побільшало.

Багато людей почали реалізовувати мрії, які довго відкладали на потім. Вони зрозуміли, що не можна чекати й варто жити зараз, бо майбутнє непевне. Наприклад, операції на вухах або корекція грудей стали популярнішими, адже пацієнти більше не відкладали ці процедури на майбутнє.

Найстаршому пацієнту 81 рік: розмова про пластичні операції з франківським хірургом Андрієм Петрашем

Також збільшилась кількість пацієнтів із центру та сходу України, які переїхали до нашого регіону через війну. Тому війна не стільки негативно вплинула на роботу, скільки змінила підхід людей до власного життя і здоров’я.

– А як ви оцінюєте вплив соціальних мереж та знаменитостей на зростання популярності пластичних операцій?

– Соціальні мережі мають величезний вплив на популярність пластичних операцій. Це безсумнівний факт. Багато людей бачать у соцмережах, як виглядають знаменитості після операцій, і починають думати, що їм також потрібні зміни. Це дійсно сприяє зростанню популярності нашої галузі.

Однак не всі пацієнти підготовлені до таких рішень. Під тиском моди та ідеалізованих образів люди можуть надумати собі проблеми, яких насправді немає. Часто я відмовляю пацієнтам, у яких немає реальної потреби в операції, але вони слідують трендам. Наприклад, операції з видалення грудочок Біша (щоки) зараз популярні, але далеко не всім їх можна робити. Багато хто не розуміє, як це виглядатиме через 10-15 років.

З одного боку, соцмережі дають людям більше інформації про можливості пластичної хірургії, але з іншого боку — створюють моральний тиск, який іноді шкодить.

– Чи звертаються до вас пацієнти з нереалістичними очікуваннями? Як ви допомагаєте їм?

– Так, такі пацієнти бувають. Хтось хоче змінити обличчя, натягнути дуже шкіру. Приходять з дуже високими або навіть нереалістичними очікуваннями, часто під впливом соцмереж. Наприклад, людина може прийти з запитом на ліпосакцію. Хоче вже зробити цю процедуру, бо їй через місяць їхати на фестиваль. Думають, що це вирішить усі їхні проблеми зі зайвою вагою, хоча ліпосакція – це не метод схуднення, а лише корекція контурів тіла.

Найстаршому пацієнту 81 рік: розмова про пластичні операції з франківським хірургом Андрієм Петрашем

Моє завдання – правильно пояснити пацієнтові, чого можна очікувати від операції, навести приклади з попередніх кейсів, показати фото до і після. Чим краще я пояснюю, тим менше шансів, що пацієнт буде незадоволений результатом. Через просту розмову намагаюся пояснити пацієнту чи пацієнтці, що можливо їм потрібно звернутися до іншого суміжного фахівця, наприклад до ендокринолога, якщо ми говоримо про питання зайвої ваги.

– Чи існують випадки, коли ви відмовляєте пацієнтам у проведенні операції? Які причини найчастіше спонукають до цього?

– Так, відмовляю досить часто. Основна причина — це нереалістичні очікування. Якщо людина приходить із запитом, який неможливо виконати або якщо її бажання базуються на тимчасових трендах, я зазвичай відмовляю.

Інколи я бачу, що пацієнт приймає рішення про операцію під впливом стресових факторів у житті — наприклад, після розриву стосунків. У таких випадках я також рекомендую пацієнтам подумати ще раз, оскільки операція не вирішить їхні емоційні проблеми.

Також, якщо під час консультації я помічаю, що пацієнт занадто піддається впливу когось зі свого оточення (наприклад, чоловік диктує, як має виглядати дружина), я прошу прийти на наступну консультацію самостійно, щоб переконатися, що рішення дійсно його особисте.

Найстаршому пацієнту 81 рік: розмова про пластичні операції з франківським хірургом Андрієм Петрашем

– Що, на вашу думку, потрібно знати людям перед тим, як зважитися на пластичну операцію?

– Найперше, що потрібно розуміти – це те, що пластична операція не є косметичною процедурою на кшталт манікюру або зачіски. Це повноцінне хірургічне втручання, яке потребує серйозної підготовки. Пацієнту потрібно прийняти зважене рішення, здати аналізи та бути готовим до реабілітаційного періоду.

Реабілітація після пластичної операції зазвичай тривала. У пацієнтів можуть бути набряки, формування рубців, і це не завжди виглядає так, як вони очікують одразу після операції. Важливо розуміти, що реабілітаційний період є невід’ємною частиною операції, і результати будуть помітні лише після його завершення.

Також пацієнти повинні розуміти, що відповідальність за результат операції лежить не лише на лікареві, а й на них самих. Щоб отримати бажаний результат, необхідно дотримуватись усіх рекомендацій щодо післяопераційного догляду, таких як використання спеціальних засобів для рубців, уникання сонця, носіння компресійного одягу та інше.

– Які операції можна зробити у «Мед-Атланті»?

– У «Мед-Атланті» ми проводимо широкий спектр пластичних операцій. До них належать операції на обличчі – блефаропластика (корекція повік), підтяжка обличчя та шиї. Ми також проводимо різні операції на тілі, включаючи ліпосакцію, підтяжку шкіри, корекцію молочних залоз — збільшення, зменшення та підтяжку грудей.

Сьогодні оперували дівчину після пологів, у якої розійшлися мʼязи живота. Тобто ми проводили зшивання мʼязів преса, відновлення каркаса черевної стінки, забирали надлишок шкіри. Багато пацієнтів є після хірургії схуднення, коли оперують шлунок, а ми вже допомагаємо забрати зайву шкіру, що провисає на руках, ногах чи животі.

Все, що доступно у пластичній хірургії – ми виконуємо. Єдине, що ми поки що не робимо в нашій клініці – це ринопластика. Але, я думаю, це також може змінитися з часом, оскільки попит на такі операції зростає.

Найстаршому пацієнту 81 рік: розмова про пластичні операції з франківським хірургом Андрієм Петрашем

– Поділіться цікавим випадком з вашої практики.

– Насправді кожен день є щось цікаве, адже всі пацієнти мають свої запити. Вже з’являються пацієнти на зміну статі, зі запитом на видалення молочних залоз, коли “вона” вважає себе “ним”. І навпаки. Є просто цікаві історії пацієнтів, як, наприклад, жінка, яка народила пʼятьох дітей, і йдуть колосальні перетворення тіла. Робота з віковими пацієнтами, коли після пластики одразу мінус пʼятнадцять років на обличчі.

Робота абсолютно не рутинна, адже це робота з людьми. Багато пацієнтів з-за кордону, це зазвичай українці. І зазвичай люди їдуть по рекомендаціях, хтось з українців тут зробив і вже їдуть їхні знайомі. Дуже багато людей з Лондона, кожен тиждень ми оперуємо когось звідти. Є невеликий відсоток іноземців – поляки, литовці.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

+38 (095) 00 38 452 

+38 (097) 41 13 133

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Офіційний сайт і соцмережі: 

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://www.instagram.com/med_atlant.if/

https://www.youtube.com/channel/UCA53wtCg6uamh8okZZn5JNA

Реклама Пластична хірургія 

Інше в категорії