Війна

Росія запустила по Україні понад 100 ракет різних типів та близько сотні “шахедів” — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський під час вечірнього відеозвернення 23 серпня 2024 року. Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський заявив, що удар РФ по Україні зранку 26 серпня був одним із наймасштабніших. Більш як 100 ракет різних типів та близько 100 дронів-"шахедів" були спрямовані на критичну, цивільну інфраструктуру.

Про це політик заявив у відеозверненні.

Є десятки поранених та загиблі, заявив він, не уточнюючи загальну кількість.

"Багато пошкоджень в енергетиці. Але всюди, де є відключення електрики, вже тривають відновлювальні роботи. Наші ремонтні бригади працюватимуть цілодобово. Електрику – повернемо. В усіх містах і громадах, які цього потребують, мають зараз відкритися пункти незламності", — наголосив глава держави.

Зеленський, як і раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль, на тлі атаки звернувся до міжнародних партнерів, аби ті надали Україні далекобійну зброю та дозвіл бити нею по російських військових об'єктах.

Зеленський підкреслив, що українська ППО та літаки F-16 б зробити "значно більше для захисту життя", якби авіація сусідів України в Європі також долучалася до збиття російських цілей.

"Якщо така єдність очевидно ефективно спрацювала на Близькому Сході, це повинно працювати і в Європі. Всюди життя має однакову цінність", — додав глава держави.

У липні цього року міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявляв, що Варшава розглядає пропозицію Києва збивати російські ракети, що прямують у бік території Польщі, поки вони ще знаходяться в українському повітряному просторі. Тоді ж він додав, що ця пропозиція включена до угоди про спільну оборону між двома країнами, яку підписали під час візиту Володимира Зеленського до Варшави 8 липня 2024 року.

Водночас очільник польського Міноборони Владислав Косіняк-Камиш наголошував, що Польща не буде збивати російські ракети, які летять через Україну в її напрямку, якщо не буде відповідного рішення на рівні НАТО.

Обстріл 26 серпня

Польські Збройні сили вранці 26 серпня підняли в повітря літаки через російську атаку на Україну. У Польщі попередили жителів про можливий шум і запевнили, що армія робить усе для безпеки.

Росія вранці 26 серпня атакувала Україну дронами та ракетами, зокрема "калібрами" з військових кораблів у Чорному морі та ракетами з бомбардувальників Ту-95МС. Пізніше Росія підняла також три літаки МіГ-31К — носії "Кинджалів". Відомо про щонайменше 4 загиблих. В декількох областях вимкнули водопостачання, також Укренерго заявило, що застосовує екстрені відключення світла через обстріл.

Детальніше про наслідки масованої атаки України 26 серпня читайте у матеріалі Суспільного.

Інше в категорії