Війна

Операція ЗСУ в Курській області не зашкодить вступу України в ЄС — Петер Стано

Речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано. Європейська комісія

Речник Європейської комісії з закордонних справ і політики безпеки Петер Стано прокоментував наступ Сил оборони України в Курську область РФ. Сказав, що Україна має повне право захищатися, і це ніяк не позначиться на євроінтеграції Києва.

Про це політик сказав на пресбрифінгу 20 серпня.

Речник підкреслив, що на території Росії Україна зокрема веде оборонну війну.

"Ця жорстока війна триває вже третій рік поспіль. І те, що ми бачимо на полі бою, чи то на території України, чи то на території Росії, є лише результатом і наслідком незаконних дій [лідера Кремля Володимира] Путіна. Україна має повне право захищати себе, і це не має нічого спільного з процесом вступу до ЄС, тому що це паралельний шлях, який здійснюється між Європейським Союзом та Україною", — наголосив Стано.

Про те, що Україна боями в РФ реалізує своє право оборонятися, говорили серед інших президент Фінляндії Александр Стубб та міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер.

Що відомо про вступ України в ЄС

Європейська рада на саміті у Брюсселі 23 червня 2022 року надала Україні статус кандидата в ЄС. Київ має провести декілька важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами та корупцією.

"Комісія рекомендує надати Україні європейську перспективу. Це, звісно, за умови, що в країні проведуть низку важливих реформ. На думку комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість жити за європейськими цінностями та стандартами", — сказала президентка Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляєн.

"Низка важливих реформ" — це сім наступних умов:

  • реформа Конституційного суду;
  • продовження судової реформи;
  • антикорупція, включно з призначенням керівника САП;
  • боротьба з відмиванням коштів;
  • втілення антиолігархічного закону;
  • узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
  • зміна законодавства про нацменшини.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 26 вересня 2023 року повідомив, що на урядовому рівні 7 рекомендацій Єврокомісії щодо реформ, які треба провести для наступного кроку на шляху вступу до ЄС, повністю виконані.

7 листопада 2023 року "Радіо Свобода", посилаючись на звіт ЄК щодо України, поінформувала, що Європейська комісія вважає повністю завершеними чотири з семи рекомендацій.

8 листопада 2023 року Європейська комісія рекомендувала Раді Європейського союзу розпочати процес перемовин про вступ України та Молдови до Євросоюзу. Рамки переговорів ухвалять у березні 2024 року.

25 червня 2024 року Україна та ЄС офіційно розпочали переговори про вступ.

Інше в категорії