Новини Сімферопіль

Російський суд відмовився скасувати штраф редакції газети «Къырым» – юристка

Російський суд відмовився скасувати штраф редакції газети «Къырым» – юристка

Газета «Къырым»   Російський суд відмовився скасувати штраф редакції газети «Къырым» – юристка

Підконтрольний РФ Київський районний суд у Сімферополі не задовольнив апеляційну скаргу представників газети «Къырым» та затвердив штраф у розмірі 300 тисяч рублів за так звану дискредитацію армії РФ. Про це повідомляє «Кримська солідарність» із посиланням на юристку Лілю Гемеджи.

Приводом для протоколу стала публікація на сайті газети. Загалом було складено шість адміністративних протоколів – два на саме видання, два – на засновника і директора газети Сейрана Ібрагімова, два – на головного редактора Бекіра Мамутова.

Йдеться про публікацію члена Курултаю кримськотатарського народу Алі Озенбаша, в якій йшлося про те, чому кримчани не повинні брати участь у війні проти України.

Гемеджи зазначила, що адміністративний протокол було розглянуто не за підсудністю. Замість Київського районного суду Сімферополя справу мали передати до Сімферопольського районного суду.

Також до протоколу вже після його складання вносилися зміни, через що було порушено порядок адміністративного провадження.

Захист наголошував і на тому, що переклад статті Алі Озенбаша був некоректним. До скарги сторона захисту прикріпила переклад кримськотатарських слів із онлайн-словників, який є «досить обмеженим», наголошує юристка. Перекладача при цьому не попередили про відповідальність за свідомо неправдивий переклад.

Гемеджи додала, що переклади у справах не відповідають законодавчим вимогам, вони мають бути припинені через відсутність складу правопорушення. Юристка заявила, що має намір подати касаційну скаргу.

«Сума є значною та непідйомною для національного ЗМІ. Тому не лише передплатникам газети, а й усім представникам нашого народу треба згуртуватися, щоб допомогти зі сплатою цього штрафу», – сказала вона.

Газета «Къырым» виходить кримськотатарською мовою з липня 1989 року і є одним із перших видань цією мовою після повернення кримських татар до Криму.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії . Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту: https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net. Також слідкуйте за основними подіями в Telegram , Instagram та Viber Крим.Реалії . Рекомендуємо встановити VPN .

Інше в категорії