Війна

Більше ППО, перспективи вступу, координація: чого очікувати Україні від саміту НАТО у Вашингтоні

Зустріч міністрів оборони країн НАТО для підготовки саміту у Вашингтоні. Генеральний штаб ЗСУ

9-11 липня у Вашингтоні відбудеться ювілейний саміт НАТО, присвячений його 75-річчю. Окрім 32 членів Альянсу, на заході будуть представники 35 країн-партнерів, серед яких і Україна. Ключові питання — захист Альянсу на тлі російської агресії в Україні, колективна оборона, військова присутність на східному фланзі НАТО, ядерне стримування. Чи отримає Україна на саміті додаткове озброєння, та які перспективи вступу країни в НАТО — розповідає Суспільне.

Захист українського неба

Президент Володимир Зеленський нещодавно заявив, що саміт НАТО стане для України "платформою Patriot". Про те, що під час заходу оголосять про зміцнення української ППО писала і низка світових ЗМІ, зокрема, про те, що США "поквапляться з постачанням ракет-перехоплювачів" та що Україна має отримати додаткові ЗРК Patriot чи аналогічні системи.

"Президент Байден під час зустрічі з президентом Зеленським на саміті G7 сказав, що в недалекому майбутньому Україна отримає щонайменше п'ять батарей ЗРК Patriot. Думаю, щось подібне оголосять на саміті НАТО", — в коментарі Суспільному говорить Джон Гербст, експосол США в Україні та старший директор Євразійського центру "Атлантична рада".

Інше в категорії