Експерти підтверджують, що ферментація робить баклажани ще кориснішими для здоров’я. Для приготування потрібно відварити баклажани, наповнити їх ароматною начинкою і дати закваситись всього за 3 дні.
Інгредієнти на 10 порцій:
- Баклажани – 2 кг
- Головка часнику – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Солодкий перець – 2 шт.
- Зелень – 30 г
- Сіль – 1 ст. л.
- Чорний перець горошком – 5 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Олія – 80 мл
- Вода – 1 л
Крок 1. Відвари баклажани
Помий баклажани, обріж плодоніжки. У великій каструлі доведи воду з сіллю до кипіння, опусти туди баклажани і вари під кришкою 10 хвилин. Потім виклади баклажани під прес приблизно на 2 години, щоб стекла зайва рідина. Для пресу можна покласти баклажани між двома дошками та зверху поставити вантаж.
Крок 2. Приготуй начинку
Помий моркву і перець. Моркву натри на крупній тертці, а перець наріж соломкою, видаливши плодоніжку. Часник пропусти через прес, зелень дрібно поріж. Змішай всі інгредієнти, посоли за смаком.
Крок 3. Начини баклажани
Розріж баклажани навпіл, не розрізаючи до кінця, і розкрий їх, наче книгу. Наповни кожну половинку начинкою, трохи притисни і знову склади. Обв’яжи ниткою, щоб начинка не випала. Уклади нафаршировані баклажани у каструлю.
Крок 4. Приготуй розсіл і заквась баклажани
Закип’яти воду, розчини в ній сіль, додай горошини чорного перцю і лавровий лист. Остуди розсіл і залий ним баклажани. Зверху поклади тарілку і постав прес (наприклад, банку з водою). Залиш на 3 дні в прохолодному місці.
Після закінчення закваски дістань баклажани, зніми нитки, виклади у чисту банку, полий олією (3-4 ст. л.) і закрий кришкою. Зберігай у холодильнику до 2-3 тижнів.