Четвер, 9 Жовтня, 2025

Війна

Війна

Осінь на тарілці: 5 простих і смачних страв із сезонних продуктів

Осінь на тарілці: 5 простих і смачних страв із сезонних продуктів

Сезонні продукти вважають найкориснішими, адже саме восени природа щедро дарує нам картоплю, капусту, гриби, моркву й гарбузи. Якщо ви прагнете відчути смак осені, ми підготували для вас добірку з 5 простих і смачних осінніх рецептів, які чудово підійдуть для обіду або вечері.

Усі ці страви готуються швидко та з доступних продуктів, які легко знайти восени у кожній оселі.

1. Рататуй

Інгредієнти:

  • Кабачки – 2 шт.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Помідори – 500 г
  • Зелень – на смак
  • Сіль, перець – на смак

Соус до рататуя:

  • Томатна паста – 300 г
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Цукор – 0,5 ч.л.
  • Олія – 2 ст. л.
  • Сіль, перець – на смак

Приготування:

Наріжте тоненькими кружальцями баклажани, посоліть та залиште на 30 хв, щоб вони не гірчили. Пізніше промийте та нехай висохнуть.

Кабачки та помідори теж наріжте тоненько кружальцями. Також наріжте цибулю та тушкуйте на олії. До овочів додайте томатну пасту та нарізаний болгарський перець.

Затушкуйте протягом на 10-15 хвилин малому вогні, а потім додайте зелень. Викладіть овочі у форму, накрийте фольгою та запікайте протягом години в духовці.

2. Картопляні зрази з грибами

Інгредієнти:

  • Картопля – 1,5 кг
  • Печериці – 500 г
  • Масло вершкове – 30 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 2 шт.
  • Цибулина – 3 ст. л.
  • Сметана – 250 г
  • Сіль, перець – на смак

Приготування:

Почистьте цибулю, наріжте та обсмажте на олії. Пізніше дрібно наріжте гриби та покладіть їх до цибулі. Посоліть, поперчіть та готуйте до готовності. За бажанням можна додати трохи часнику.

Відваріть картоплю, додайте вершкового масла та зробіть пюре. Після того, як пюре охолоне, додайте до нього 3 ст. л. борошна та ретельно перемішайте.

Руками зробіть невеликий картопляний коржик та покладіть всередину гриби. Загорніть зразу та обкачайте в борошні. Смажте до готовності на середньому вогні.

3. Гарбузовий чизкейк

Інгредієнти:

  • Печиво “До кави” – 250 г
  • Фундук – 50-55 г
  • Масло – 80 г
  • Цукор – 50 г
  • Сметана – 200 г
  • Молоко згущене – 7 ст. л.
  • Гарбузове пюре – 400 г
  • Шоколадні крихти – на смак
  • Кориця – на смак
  • Сіль – на смак

Приготування:

Спочатку подрібніть печиво та фундук. До суміші додайте вершкове масло, цукор та трохи солі. Шматочки тіста викладіть в форму та порівняйте так, щоб основа чизкейку була приблизно 7-8 мм. Потім приберіть в холодильник.

Збийте до піни сметану та одночасно додавайте згущене молоко. ½ суміші перемішайте з гарбузовим пюре та додайте кориці.

Викладіть масу на основу, а частину крему нанесіть зверху. Приберіть тісто в холодильник щонайменше, як на 2 години. Перед споживанням посипте шоколадною крихтою.

4. Свинина з грибами

Інгредієнти:

  • Свинина – 600 г
  • Печериці – 250 г
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт
  • Морква – 1 шт
  • Сметана – 200-250 г
  • Приправа до м’яса – 1 ст. л.
  • Сіль, перець – на смак
  • Олія рослинна – 3 ст. л.

Приготування:

Ретельно вимийте та обсушіть шматок свинини. Пізніше наріжте м’ясо невеликими шматками. Пошаткуйте моркву та цибулю. Печериці наріжте вздовж на 4 частини.

Протягом 5 хвилин обсмажуйте цибулю, потім додайте моркву і тушкуйте ще протягом 7 хвилин. До маси додайте грибів та обсмажуйте ще 10 хвилин. На сильному вогні обсмажте м’ясо кілька хвилин.

Перекладіть свинину до овочів та залийте сметаною. Тушкуйте протягом 10-15 хвилин до готовності.

5. Апельсиновий глінтвейн

Інгредієнти:

  • Червоний портвейн – 500 г
  • Лимон – 5 скибочок
  • Апельсиновий лікер – 5 ст. л.
  • Кориця – щіпка
  • Мускатний горіх – щіпка
  • Бадьян – 3-4 зірочки

Приготування:

Підігрійте портвейн. До нього додайте кориці, мускатний горіх, бадьян та перемішайте. Під час подачі покладіть скибочку лимону у кожну чашку.

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.