Під час посту багато українців утримуються від м’ясних та молочних продуктів, дотримуючись певних обмежень у харчуванні. Відомий священик Тернопільської єпархії ПЦУ та блогер, отець Олексій Філюк, склав перелік основних пісних страв, які найбільш популярні в цей час.
Відповідний допис отець Олексій опублікував на своїй Facebook-сторінці.
За словами отця Олексія Філюка, ці страви не тільки відповідають правилам посту, але й є корисними та смачними. Ось рекомендований ним список:
1. Борщ пісний – готується на овочевому бульйоні, часто додають гриби або квасолю.
2. Каша (гречана, рисова, пшоняна, вівсяна) – вариться на воді, іноді з додаванням олії або фруктів.
3. Вареники пісні – з начинками з картоплі, капусти, грибів, вишень чи інших фруктів.
4. Голубці пісні – начиняються рисом, грибами, овочами.
5. Квасоля або горохове пюре – ситна страва, багата на рослинний білок.
6. Овочеве рагу – готується з картоплі, моркви, капусти, кабачків, баклажанів, перцю.
7. Гречка з грибами – популярний поживний варіант страви.
8. Суп із сочевиці або гороху – густий, наваристий і поживний суп без м’ясного бульйону.
9. Картопля (печена, варена, тушкована) – найпростіша та найпоширеніша пісна страва.
10. Узвар або кисіль – традиційні напої, що часто подаються в піст.