Середа, 17 Вересня, 2025

Війна

Новини Тернопіль

Ціни на продукти на Тернопільщині: що вже подорожчало і як зміниться вартість окремих товарів до кінця року

Ціни на продукти на Тернопільщині: що вже подорожчало і як зміниться вартість окремих товарів до кінця року

Протягом восьми місяців 2025 року в Тернопільській області свинина подорожчала на 37%, вершкове масло — майже на 35%, птиця — на 26%, а соняшникова олія — на 23%. Водночас картопля стала дешевшою на 58%, а ціни на капусту, моркву, буряк та цибулю знизилися на 15–59%. Експерти прогнозують, що до кінця року деякі продукти харчування, зокрема м’ясо та молочні вироби, знову подорожчають.

Про це повідомили в управлінні обласного департаменту економічного розвитку.

Зокрема, з початку року в області найбільше здорожчали свинина (на 37%) , вершкове масло (майже на 35%), птиця(на 26%), яблука на (28 %), олія соняшникова (23,4%) та хліб (20,3%).

Водночас відбулось зниження цін на картоплю на 58%, на капусту, моркву, буряк, цибулю — на 15-59% та молоко — на 8%.

“До кінця цього року певні фактори можуть спричинити поступове зростання цін на окремі продовольчі товари — це вартість енергоресурсів, зміни в сезонному виробництві та коливання курсу гривні”.

Разом з тим, цьогоріч в області врожай основних культур залишається на рівні не нижче ніж 2024 року, а по окремих культурах спостерігається його зростання, зокрема пшениці.

“Таким чином, дефіциту зернових не прогнозується. При цьому на формування кінцевої ціни на хліб також значною мірою впливають вартість енергоресурсів, логістика, тому здорожчання може бути в межах 5 %”.

Особливих коливань цін на крупи не прогнозується, адже ситуація з врожаєм є стабільною, зазначив заступник начальника управління розвитку підприємництва.

“Протягом першого півріччя 2025 року спостерігалось зростання цін на м’ясо, що обумовлювалось скороченням пропозиції на ринку, проте наразі ціни стабільні. У разі сталих показників вартості та врожайності кормових культур, значних коливань цін на м’ясо протягом вересня – листопада не прогнозується”.

Молочні продукти та яйця характеризуються сезонністю виробництва, тому експерти ринку передбачають поступове зростання цін на ці продукти на 5-8 % до кінця року.

“Ціни на овочі будуть стабільними протягом найближчих місяців завдяки масовому надходженню нового врожаю. Проте в довгостроковій перспективі можливі сезонні коливання. Все залежить від погодних умов, логістики та обсягів виробництва”.

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.