
Нерідко рівняни, купуючи рибу у торговельних центрах, знаходять усередині «несподівані сюрпризи». У Центрі контролю та профілактики хвороб пояснюють: те, що на перший погляд виглядає як «довге чи кругле, біленьке», у більшості випадків не є паразитами. Часто це природні анатомічні утвори риби — пілоричні вирости кишківника або ж звичайні жирові включення. Втім, існують і неприємні винятки.
За словами спеціалістів, у морській рибі можуть траплятися круглі черви родини анізакідових, які здатні спричиняти патологічні стани у людей. За даними науковців, паразитами завдовжки 5–10 мм уражено від 30 до 80% риби Світового океану.
«Залежно від місця вилову, анізакіди найчастіше фіксуються у внутрішніх органах оселедця, мойви, скумбрії, хеку, морського окуня, палтуса, тунця, сардини, дикого лосося, а також у деяких ракоподібних і молюсках. Важливо розуміти, що ці паразити можуть становити загрозу для людини лише тоді, коли вони живі, а риба — щойно виловлена. В Україну ж уся морська риба надходить у замороженому вигляді: її охолоджують безпосередньо на риболовецькому судні відразу після вилову. У такому стані вона перебуває значно довше ніж 60 годин, за які всі анізакіди гарантовано гинуть і перестають бути небезпечними», — пояснюють у Центрі.
Тому, якщо в морській рибі й виявляють мертвих паразитів, достатньо ретельно видалити їх під час оброблення. Після належної термічної обробки таку рибу можна безпечно вживати.














































































