Середа, 1 Жовтня, 2025

Війна

Наука

Фастфуд може зіпсувати пам’ять всього за чотири дні – дослідження

Фастфуд може зіпсувати пам’ять всього за чотири дні - дослідження

Нове дослідження показало, що велика кількість жирної їжі швидко порушує роботу клітин мозку, відповідальних за пам’ять.

Вчені з Університету Північної Кароліни (США) з’ясували, що всього кілька днів на раціоні з великою кількістю жирної “швидкої їжі” здатні порушити роботу мозку. Як повідомляє ScienceDaily, така дієта активує особливий тип клітин у гіпокампі – CCK-інтернейрони, які відповідають за формування пам’яті.

Причиною цього є знижена здатність мозку засвоювати глюкозу. Через надмірну активність клітин пам’ять починає працювати гірше вже на четвертий день вживання їжі, схожої на типовий “західний” раціон – гамбургери, картопля фрі та інші страви з високим вмістом насичених жирів.

Дослідники також з’ясували, що відновлення рівня глюкози у мозку нормалізує роботу цих клітин та повертає пам’ять у норму. Ефективними виявилися й інтервенції у вигляді періодичного голодування після жирної дієти, які знижували активність CCK-інтернейронів і покращували когнітивні функції.

Результати підкреслюють вразливість пам’яті до харчування і можуть допомогти розробити нові методи профілактики деменції та хвороби Альцгеймера, пов’язаних з ожирінням і метаболічними розладами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через фастфуд у дітей в США стрімко зріс рівень надзвичайно тяжкого ожиріння.

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.