Субота, 5 Липня, 2025

Війна

Наука

Безпечного рівня споживання обробленого м’яса не існує – дослідження

Безпечного рівня споживання обробленого м’яса не існує - дослідження

Попри доступність та тривалий термін зберігання, науковці радять максимально обмежити оброблені продукти у щоденному раціоні.

Глобальний огляд понад 70 наукових досліджень не виявив жодної безпечної кількості споживання обробленого м’яса, повідомляє ScienceAlert. Як з’ясувала міжнародна група вчених на чолі з дослідниками з Університету Вашингтона, навіть незначне регулярне вживання цього виду продуктів пов’язане з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу, ішемічної хвороби серця та раку товстої кишки.

У рамках масштабного аналізу, що охопив мільйони учасників, науковці вивчали зв’язок між споживанням трьох груп ультраоброблених продуктів – м’ясних виробів, солодких газованих напоїв і трансжирів – та ймовірністю виникнення серйозних хронічних хвороб. Найгірші результати були саме в обробленого м’яса. Згідно з дослідженням, чим більше людина його вживає, тим вищі ризики – навіть у разі невеликого щоденного споживання.

“Монотонне зростання ризику для здоров’я із збільшенням споживання переробленого м’яса свідчить про те, що не існує «безпечної» кількості споживання переробленого м’яса з точки зору ризику розвитку діабету або раку товстої кишки”, – пише команда дослідників у своїй статті.

Наприклад, один хот-дог на день підвищує ризик діабету мінімум на 11%, а раку товстої кишки – на 7% у порівнянні з тими, хто взагалі не споживає оброблене м’ясо. Одна додаткова банка солодкої газованої води на день асоціюється з підвищенням ризику діабету на 8%, а ішемічної хвороби серця – на 2%. Трансжири ж навіть у мізерній кількості щодня підвищують імовірність ішемічної хвороби на 3%.

Хоча дослідники визнають, що зв’язки між харчовими звичками та хворобами не є прямим доказом причинно-наслідкових зв’язків, результати базуються на консервативній методиці Burden of Proof, яка, як правило, занижує ризики. Таким чином, реальна шкода може бути ще більшою.

Автори підкреслюють, що дослідження має важливе значення для фахівців із громадського здоров’я, а також для формування національних дієтичних рекомендацій. Попри те, що ультраоброблені продукти часто мають тривалий термін зберігання і доступніші в регіонах із обмеженим доступом до свіжої їжі, науковці радять максимально обмежити їх у раціоні.

Дослідження опубліковано в авторитетному науковому журналі Nature Medicine.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що мікропластик у їжі шкодить печінці та порушує метаболізм.

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.