Сніданок — це перший прийом їжі після тривалої перерви (нічного сну). І на нього покладається дуже багато сподівань. Він має бути смачним, поживним, корисним, забезпечити ситість до обіду та задати позитивний настрій на цілий день. Рецепти саме таких сніданків знайдеш за посиланням https://lvivskirecipes.com.ua/recipes/snidanky/, а до всього вони ще й прості і знайомі кожному з дитинства. А ми розповідаємо, чому важливо не пропускати сніданок?
Старт для обмінних процесів в організмі
Коли твої очі вже відкрилися, а мозок розраховує маршрут до першої чашки кави, обмін речовин ще перебуває у режимі сну. Щоб він запустився за правильною «програмою» потрібна подача палива — склянка води і сніданок. Інакше, організм не отримає дозу поживних речовин і почне економити енергію. А в такому стані на значні звершення в роботі та побуті можеш не розраховувати.
Джерело енергії
Їжа — це, перш за все, енергія. Ти споживаєш порцію білків, жирів та вуглеводів, вітамінів та мікроелементів, які протягом дня буде використовувати твій мозок, системи та органи. Доведено, що люди, які снідають мають більше енергії, кращу концентрацію та швидше включаються в розумову або фізичну діяльність.

Імпульс для когнітивних функцій
Ранкова трапеза (звісно, якщо вона була повноцінною та збалансованою) покращує пам’ять, увагу, швидкість реакції та здатність до навчання. Це особливо важливо для школярів, студентів і людей, які зранку включаються в інтелектуальну роботу.
Стабільність харчової поведінки
Люди, які пропускають сніданок, частіше переїдають протягом дня. Не хочеш штурмувати холодильник о 22:00? Подбай про сніданок, в якому будуть присутні всі нутрієнти. Так ти забезпечиш собі стабільний рівень глюкози в крові та уникнеш неконтрольованого переїдання всього, що потрапило на очі.
Крім того, чим менші перепади рівня цукру, тим менша ймовірність, що ти матимеш цукровий діабет другого типу в майбутньому, а ще ожиріння, проблеми з серцем та судинами.
Гарний настрій
Голод зранку — це перший крок до дратівливості, головного болю, швидкої втоми та поганого настрою. Спробуй повноцінні сніданки з повільними вуглеводами та триптофаном — цільнозернову вівсянку з бананом, висівковий тост з яйцем. І серотонін на цілий день тобі забезпечений, а разом з ним і гарний настрій.

Ознаки вдалого сніданку
Не кожен сніданок правильний. Чашка кави і солодкий круасан не мають нічого спільного зі всіма перевагами про які ми говорили.
Сніданок повинен бути збалансованим і складатися з:
- повільних вуглеводів (круп, цільнозернового хліба), які відповідають за поступове вивільнення енергії;
- білків (яєць, нежирного сиру, йогурту, бобових) для ситості та росту м’язів;
- здорових жирів (горіхів, авокадо, насіння) для тривалого насичення, нормальної роботи травної і гормональної систем організму;
- овочів і фруктів, які є джерелом вітамінів, мінералів, клітковини.
Сніданок — це відправна точка, яка визначає ритм всього дня. Він впливає на розумову активність, фізичну продуктивність, настрій, вагу і загальне самопочуття. Час, який ти витрачаєш на планування та приготування — це інвестиція у власну ефективність протягом дня.