Матча (або маття) — японський порошковий зелений чай, що виготовляють зі спеціально вирощеного та обробленого чайного листя. Перед його збором кущі рослини затінюють на кілька тижнів. Це дозволяє підвищити вміст хлорофілу, що додає напою яскраво-зелений колір та насичений смак.
Матча чай купити можна в інтернеті та фізичних магазинах, що займаються продажем продуктів для приготування страв східної кухні.
Смакові якості чаю маття
Матча — це гармонія смаків: м’яка солодкість, делікатна гіркуватість та яскравий трав’яний посмак. Розглянемо детальніше:
- Умамі — про чай маття говорять, що він насичений, дає відчуття насолоди напоєм.
- Легка гірчинка — характеристика якісного напою та зеленої маси рослини. Церемоніальні чаї менш гіркі, ніж кулінарні.
- Солодкуваті ноти — з’являються завдяки затіненню чайного листя перед збором, що підвищує вміст амінокислот. Вони врівноважують гіркуватий присмак.
- Трав’яний та свіжий аромат.
Коли матча правильно збитий, він створює оксамитову, трохи кремову текстуру з приємною густотою. Це досягається завдяки порошковій консистенції сировини.
Як заварювати чай маття
Вибирайте якісний чай — церемоніальний або кулінарний сорт. Температура води не має перевищувати 80 градусів.
Завертаємо увагу! Матча не заварюється як чорний чай, а збивається у воді. Ціль — отримати суспензію зеленої маси рослини у рідині.
Для заварювання потрібні:
- чай маття;
- широка керамічна чаша для збивання напою;
- бамбуковий вінчик;
- сито — для просіювання чаю;
- чайна ложка з бамбука.
Починаємо заварювати
Покроковий гайд:
- Прогрійте чашу та витріть насухо.
- Замочіть бамбуковий вінчик у теплій воді на 1–2 хвилини, щоб він став гнучкішим.
- Насипте 1–2 бамбукові ложечки матча (приблизно 1–2 грами) у чашу та просійте, щоб позбутися грудочок.
- Налийте 60–70 мл гарячої води температурою 70–80°C та починайте швидкого його збивати. Ваші рухи мають нагадувати літери W або M.
Збивайте, доки поверхня чаю не стане однорідною і покриється густою пінкою. Після цього напій готовий до вживання.
Варіації японського чаю
Матча має глибокий насичений смак. Він також використовується для приготування коктейлів, смузі, холодних напоїв. Популярні варіанти:
- матча-лате — з молоком або немолоком для веганів;
- прохолодний напій з льодом — до збитого напою додайте лід і ще раз збийте;
- смузі — разом із бананом, шпинатом і кокосовим молоком. Додавайте порошок матча під час збивання напою.
Крім цього, японський чай використовується в кондитерському ділі. Його додають при випіканні бісквітів, у начинку чизкейків, желе, капкейків — вони набувають приємного зеленого кольору та унікального смаку з легкою гіркуватістю. Матча добре поєднується з білим і темним шоколадом, горіхами, цитрусовими, кокосом та вершками.
Справжня матча — це не тільки смак, але і якість, що відчувається в кожній деталі.В інтернет-магазині Gemini представлений великий вибір різних сортів чаю маття, щоб кожен знайшов щось собі до вподоби.