Війна

Зеленський в Ірландії, відновлення “зернової угоди” та нові боєприпаси від Чехії: новини 13 липня

Президент Володимир Зеленський під час останнього дня саміту НАТО у Вашингтоні, 11 липня 2024 року. Getty Images/Jakub Porzycki

Володимир Зеленський відвідає Ірландію та Велику Британію, Туреччина виступає за відновлення "зернової угоди" та Чехія повідомила про поставки боєприпасів для України — Суспільне зібрало головні новини ранку станом на 13 липня.

Зеленський в Ірландії

Президент України Володимир Зеленський 13 липня прибуде до Ірландії де, зустрінеться із прем’єр-міністром Саймоном Гаррісом. Наступного тижня він планує відвідати Британію, пише газета The Guardian.

За даними видання, це перший візит Зеленського до Ірландії, де буде обговорюватися вторгнення Росії в Україну. Відомо, що він приземлиться в аеропорту Шеннон, де його зустріне очільник уряду Гарріс.

Також його очікують в Лондоні наступного тижня, де має виступити перед європейськими лідерами в Бленгеймському палаці. Там збираються обговорити Україну, європейську безпеку та демократію.

Контекст: Зеленський має прибути до Ірландії після Саміту НАТО у Вашингтоні.

Відновлення "зернової угоди"

Туреччина веде переговори з Росією та Україною щодо відновлення чорноморських зернових домовленостей, проте результатів ще немає, сказав президент Реджеп Таїп Ердоган.

"Ми пропонуємо знову відкрити "зерновий коридор" і зараз ведемо переговори про це і з Росією, і з Україною. Будь-яких результатів з цього питання ми, поки що, не отримали", — сказав Ердоган.

Контекст: Україна уклала угоду про відновлення експорту зерна з Туреччиною та ООН 22 липня 2022 року. Росія вийшла з угоди в липні 2023 року, поскаржившись, що її власний експорт продовольства та добрив стикається з серйозними перешкодами. У серпні 2023 року Україна оголосила про "гуманітарний коридор", щоб звільнити кораблі, що прямують до африканських та азійських ринків, і щоб обійти фактичну блокаду Росії.

Інше в категорії