Війна

Україна підписала безпекові угоди з Чехією та Словенією

Президент України Володимир Зеленський на саміті Європейської політичної спільноти, Велика Британія, 18 липня 2024 року. Getty Images/Rasid Necati Aslim/Anadolu

Президент України Володимир Зеленський 18 липня підписав дві угоди про співробітництво у сфері безпеки — з Чехією та Словенією.

Про це повідомив на своєму сайті Офіс президента.

Обидва документи розраховані на 10 років. Зеленський підписав їх у Великій Британії, де раніше виступив на саміті Європейської політичної спільноти. Від Словенії документ підписав прем’єр-міністр Роберт Голоб, від Чехії — прем'єр-міністр Петр Фіала.

Угода з Чехією

Як закріплено в угоді, Україна та Чехія посилюватимуть на своїх територіях промислові потужності з виробництва боєприпасів, а також створюватимуть спільні підприємства.

Прага надала Києву військову допомогу на суму близько 400 млн євро й продовжуватиме підтримувати таку динаміку 10 років. Буде посилено співпрацю в напрямах:

  • боєприпаси малого та великого калібрів;
  • можливості виробництва стрілецької зброї та легких озброєнь;
  • БпЛА;
  • засоби радіоелектронної боротьби;
  • важка техніка;
  • підготовка українських військових — близько 4 тисячі за рік.

"Особливістю співробітництва у невійськовій сфері є партнерство Чехії з Дніпром та Дніпропетровською областю для відновлення, відбудови та сталого розвитку. Чехія також має намір відкрити у Дніпрі дипломатичне представництво для посилення співпраці й допомоги", — ідеться на сайті Офісу президента.

Угода зі Словенією

На сайті ОП зазначається, що Словенія вже надала Україні 13 пакетів військової допомоги й планує залишити такий рівень підтримки на 10 років дії угоди.

Країни співпрацюватимуть у пошуку джерел фінансування для ОПК.

Окремі блоки документа стосуються невійськової підтримки. Зокрема, Словенія додатково виділить 5 мільйонів євро на гуманітарну допомогу, економічне відновлення та гуманітарну програму "Зерно з України".

"Крім того, в угоді йдеться про поглиблення співпраці у сферах інформаційної та кібербезпеки, боротьби з оргзлочинністю, розвідки та контррозвідки, а також  гуманітарного розмінування", — пише Офіс Зеленського.

Візит Зеленського до Великої Британії

Раніше про поїздку президента України до Великої Британії повідомляла британська газета The Guardian із посиланням на власні джерела. Там йшлося про те, що Володимир Зеленський має виступити перед європейськими лідерами в Бленгеймському палаці.

Конференція у четвер, 18 липня, є четвертою зустріччю Європейського політичного співтовариства — колективу, започаткованого після вторгнення Росії в Україну.

З ким Україна раніше підписала безпекові угоди

Наразі Україна підписала безпекові угоди з 23 країнами.

Першу таку угоду Україна 12 січня 2024 року підписала зі Сполученим Королівством. 16 лютого президент Зеленський підписав наступні дві угоди про гарантії безпеки для України з Німеччиною та Францією. 23 лютого Україна та Данія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між державами. 24 лютого 2024 року Україна уклала двосторонні безпекові угоди з Італією та Канадою. 1 березня Україна та Нідерланди підписали в Харкові двосторонню безпекову угоду. 3 квітня була підписана угода із Фінляндією. 11 квітня безпекову угоду підписали Україна і Латвія. 27 травня подібний документ підписано з Іспанією, а 28 травня — з Бельгією. Португалія стала 12-ю державою, із якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду. 31 травня Україна уклала безпекові угоди з трьома країнами — Швецією, Норвегією та Ісландією.

13 червня на полях саміт G7 президенти України і США Володимир Зеленський і Джо Байден підписали двосторонню безпекову угоду. Того ж дня Україна підписала безпекову угоду з Японією.

27 червня Україна та Європейський Союз підписали безпекову угоду на полях Саміту лідерів країн ЄС. Також було підписано безпекові угоди з Литвою та Естонією.

8 липня Україна та Польща підписали двосторонню безпекову угоду. Вона уперше з-поміж уже підписаних угод передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі, та створення Українського легіону. 10 липня угоду підписали з Люксембургом. 11 липня на полях саміту НАТО у Вашингтоні — з Румунією.

Інше в категорії