Війна

Воєнний злочин, поєднаний з умисним вбивством. Справу журналістки Рощиної докваліфікували — ОГПУ

Журналістка Вікторія Рощина. Facebook / Вікторія Рощина

У звʼязку з інформацією про смерть української журналістки Вікторії Рощиної в РФ, кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфіковано. Тепер йдеться про воєнний злочин, поєднаний з умисним вбивством.

Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

“10 жовтня у медіа була оприлюднена інформація про смерть української журналістки Вікторії Рощиної, яка незаконно утримувалася Російською Федерацією. У звʼязку із цим, кримінальне провадження, розпочате за фактом її зникнення за ч. 1. ст. 438 КК України докваліфіковано частиною 2 ст. 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством”, — йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюватиме головне слідче управління Служби безпеки України.

Вікторія Рощина зникла у серпні 2023 року під час поїздки на окуповані Росією території. У квітні 2024 року Росія вперше підтвердила, що незаконно утримує її.

Напередодні голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що батькові української журналістки Вікторії Рощиної Володимиру надійшло повідомлення про смерть доньки. Представник ГУР Андрій Юсов у коментарі Суспільному повідомив, що Вікторія Рощина була у списках на обмін і найближчим часом мала повернутися додому. Речник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в ефірі телемарафону повідомив, що інформація про смерть журналістки Вікторії Рощиної в російському полоні підтвердилася. Наразі обставини її загибелі не відомі.

Що відомо про Вікторію Рощину

Рощина перебувала на фронті від початку повномасштабного вторгнення. 16 березня 2022 року стало відомо про затримання журналістки. Її утримували представники російської Федеральної служби безпеки. Тоді вона перебувала в окупованому Бердянську. 22 березня російські військові звільнили Рощину з полону, змусивши записати відео із запереченням претензій до спецслужб РФ.

Міжнародний фонд підтримки жінок у ЗМІ повідомив, що Вікторія Рощина зникла 3 серпня на окупованій території, звідки вела репортаж. Родина журналістки боїться, що її утримують росіяни.

За словами її батька, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Коли рідні розмовляли з нею 3 серпня, журналістка повідомила, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

Спершу заяву про її зникнення подали українським правоохоронним органам 12 серпня. Родина також зареєструвала офіційну справу про зникнення в СБУ, Міністерстві реінтеграції та в Офісі омбудсмена 21 вересня.

"Українська Служба безпеки підтвердила нам, що Вікторію взяли в полон росіяни. Посадовці кажуть нам, що в російських в’язницях є багато "заморожених" українських арештантів, серед яких може бути й вона", – зазначив батько журналістки.

Вікторія Рощина працювала на "Українським радіо", "UA:Перший", hromadske, в "Українській правді", "Новости Донбасса", Цензор.нет та Радіо Свобода. У 2022-му вона отримала нагороду Міжнародного жіночого медійного фонду "За мужність у журналістиці".

Інше в категорії