Війна

Воєнні злочини РФ: російське командування схвалює розстріл українських військовополонених — ISW

Військовослужбовець Воронезького гарнізону ЗВО під час навчань у січні 2021 року. Міністерство оборони Російської Федерації

Російські військові все частіше страчують полонених українських солдатів по всій лінії фронту через те, що російське командування, схоже, схвалює поширення таких воєнних злочинів.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як відзначили аналітики, 6 вересня у CNN повідомили, що отримали кадри, на яких видно, як російські сили імовірно страчують українських військових, які здалися у полон, поблизу Покровська Донецької області наприкінці серпня 2024 року та Запорізької області в травні 2024 року.

Повідомляється, що українська оборонна розвідка надала CNN стенограми аудіоперехоплення страти у травні 2024 року, які показали, що російський командир віддав своїм підлеглим наказ вбивати українських солдатів, які здалися.

Як повідомляється, джерела в українській оборонній розвідці також надали CNN список із 15 випадків страт російськими військами українських солдатів, які здалися, на передовій з листопада 2023 року. Більшість із них включала підтверджуючі записи з дронів або аудіоперехоплення, а анонімний український чиновник сказав CNN , що кількість таких страт зросла у 2024 році.

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив CNN , що Генеральна прокуратура розслідувала щонайменше 28 таких страт з початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. Костін заявив, що ці злочини скоїли різні російські підрозділи, які діють на різних ділянках фронту, що змушує Україну стверджувати, що така політика Росії може бути прирівняна до злочинів проти людяності.

Джерело в ООН повідомило CNN, що “шаблон” цих російських страт “свідчить про самовдоволення, якщо не про наказ не давати пощади”, і що разом вони можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Напад на солдатів, які перебувають у стані бою, особливо на тих, хто чітко висловив намір здатися, є порушенням статті 41 Женевської конвенції про захист жертв міжнародного збройного конфлікту, нагадують аналітики.

“ISW неодноразово повідомляв про попередні відеоматеріали та звіти про страти російськими військовослужбовцями українських військовополонених, а також спостерігав ширшу тенденцію численних зловживань з боку Росії щодо українських військовополонених на різних ділянках фронту, які, як видається, були дозволені, якщо не прямо схвалені, окремими російськими командирами та підтримувалися російськими польовими командирами”, — йдеться в аналітичному звіті.

Інше в категорії