Війна

Веніславський: у Раді немає достатньо голосів для підтримки економічного бронювання

Народний депутат і член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки Федір Веніславський. Олександр Кузьмін/УНІАН

У Верховній Раді України (ВРУ) немає достатньої кількості голосів для впровадження економічного бронювання.

Про це заявив народний депутат і член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки Федір Веніславський в інтервʼю NV.

Він вважає, що така форма бронювання ще є в обговоренні, проте "питання дуже дискутивне".

"Воно безпосередньо корелюється з тими мільйонами, які заробляють на тіньових схемах", — каже Веніславський.

За його словами, одна з пропозицій — "перевести все у легальне русло", щоб люди, які хочуть "відкупитися", мали високооплачувану роботу з відповідними відрахуваннями до бюджету. Проте, для реалізації цієї ідеї, у Раді не вистачає голосів.

"На сьогодні я не бачу, що в парламенті є достатня кількість голосів для підтримки такого економічного бронювання. Тому що це ще один водорозділ між тими, хто має гарну роботу, хто має гроші, і тими, хто таких грошей не має", — зазначив Веніславський.

Що відомо про бронювання

Нині можуть бути заброньовані працівники органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств та організацій у порядку, встановленому Кабміном.

Постанова Кабміну зараз дозволяє бронювати 50% військовозобов'язаних працівників критично важливих для функціонування економіки підприємств.

У квітні премʼєр-міністр Денис Шмигаль доручив міністерствам оновити постанови про визначення критично важливих підприємств, за якими бронюють військовозобовʼязаних. Він заявив, що бронювання має бути справедливим і повинні бути чіткі критерії, за якими визначатимуть такі підприємства.

У Верховній Раді планують зареєструвати законопроєкт про економічне бронювання. У Комітеті з питань економічного розвитку є пропозиції, які розробляла група на чолі з головою Комітету Дмитром Наталухою. Ці пропозиції надають можливість роботодавцю самостійно визначити стратегічно важливих для підтримки життєдіяльності бізнесу робітників, сплатити 20 000 грн в місяць військового збору за кожного з них, й продовжувати працювати та сплачувати податки.

Інше в категорії