Війна

В Україні запрацювала База даних лабораторій з оцінки шкоди довкіллю через війну

Ліс, засмічений боєприпасами. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

В Україні запрацювала База даних лабораторій з оцінки шкоди довкіллю на основі існуючої у відкритих джерелах інформації. Сервіс має на меті зібрати дані для оцінки збитків, яких завдає Росії українському довкіллю через повномасштабне вторгнення.

Базу презентували на пресконференції "Наслідки війни для екології України: обсяги відновлення та створення Бази лабораторій для оцінки збитків".

Зазначається, що в Україні працюють лабораторії, що досліджують стан довкілля. Так громадська організація "Мережа захисту національних інтересів АНТС" та ГО Save Dnipro заклали на основі існуючої у відкритих джерелах інформації Базу даних лабораторій з оцінки шкоди довкіллю та відобразили цю інформацію на інтерактивній мапі України на ресурсі Saveecobot.com.

"Ми відчули цю потребу в ході спілкування з екологами, екоактивістами та екожурналістами", – пояснила Олена Сас, координаторка екологічних програм Мережі захисту національних інтересів АНТС.

За словами співзасновниці та голови громадської організації SaveDnipro Ірини Черниш, створення бази є важливим з огляду на виклики, які повʼязані з необхідністю збору доказів щодо шкоди для довкілля, завданої діями Росії та притягнення країни-агресорки до відповідальності.

У серпні 2023-го тодішній міністр охорони навколишнього середовища України Руслан Стрілець інформував, що Росія завдала збитків довкіллю України на 2 трильйони гривень.

Інше в категорії