Війна

Столтенберг пояснив, чому НАТО не “закрило небо” над Україною

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час інтервʼю, Брюссель, 21 червня 2023 року. . AP/Virginia Mayo

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, що дізнався про плани Росії розпочати найбільшу війну в Європі з 1945 року вже в середині осені 2021 року, приблизно за місяць до того, як США публічно оголосили про накопичення військової сили РФ.

Про це Єнс Столтенберг поділився в інтерв’ю Financial Times.

Він зазначив, що, попри наявні факти та розвіддані, деякі союзники, зокрема президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц, залишалися скептично налаштованими.

Столтенберг підкреслив, що важливо було підготуватися до вторгнення, незалежно від ймовірності його настання. Коли російське вторгнення відбулося, НАТО спочатку попередило, що Київ може впасти за кілька днів, але українська столиця вистояла. Столтенберг зазначив, що якби Київ впав і президента Володимира Зеленського було захоплено, війна могла б піти зовсім іншим шляхом.

Зустріч із Зеленським

Столтенберг згадав, як уперше зустрів Зеленського в 2019 році і недооцінив його, оскільки тоді він був "недосвідченим" і ставив "найбільш базові питання". Проте, під час вторгнення, Зеленський проявив себе як лідер, хоча на початку війни Столтенберг побоювався, що його можуть схопити або вбити.

Одним із ключових моментів розмов між Столтенбергом і Зеленським була вимога президента України щодо створення безпольотної зони над Україною. Однак НАТО не могло надати таку підтримку через ризик прямого конфлікту з Росією. Столтенберг підкреслив, що стратегія Альянсу полягала в підтримці України, але без безпосереднього залучення до війни.

Стосовно того, як може закінчитися війна, Столтенберг зазначив, що після виборів у США з’явиться новий імпульс для переговорів, але це не означає, що все вирішуватиме Захід. Україна сама вирішуватиме, коли розпочати переговори, але необхідно створити умови для її існування як незалежної нації.

Столтенберг провів історичну паралель із війною Фінляндії проти СРСР у 1939 році, яка закінчилася втратою 10% території, але добилася безпечного кордону. Він зазначив, що є можливості для припинення війни в Україні, навіть якщо не вся територія буде охоплена міжнародно визнаними кордонами.

Що відомо про Столтенберга

Єнс Столтенберг, який обіймав посаду генсека НАТО з 2014 року, мав залишити свою посаду ще 1 жовтня 2022 року, однак у березні 2022 року лідери країн Альянсу в ході саміту ухвалили рішення про продовження його мандату до 30 вересня 2023 року, а потім продовжили цей мандат ще на рік. Таким чином, його повноваження закінчуються 1 жовтня 2024 року.

Раніше Politico з посиланням на власні джерела повідомляло, що Єнс Столтенберг після того, як залишить посаду Генсекретаря, очолить Мюнхенську безпекову конференцію.

Очікується, що нову посаду Столтенберг займе у лютому 2025 року замість німецького дипломата Крістофа Хойзгена, який очолював Мюнхенську конференцію протягом останніх двох років.

Інше в категорії