Війна

Швейцарія не підписувала китайсько-бразильську “мирну ініціативу” — посол

Посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн. Суспільне Вінниця

Посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн висловився щодо мирного врегулювання розпочатої Росією війни проти України та заявив, що позиція швейцарської влади не змінилася. Він наголосив, що будь-яка "мирна ініціатива" має повністю поважати міжнародне право і Статут ООН, маючи на увазі китайсько-бразильську пропозицію про завершення війни.

Про це дипломат розповів в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Перш за все, Швейцарія не приєдналася й не підписала жодних комюніке після зустрічі, яку провели Китай і Бразилія минулого тижня на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. По-друге, ми були на зустрічі, але як спостерігачі. І третій важливий пункт: Швейцарія не змінила своєї позиції", — пояснив Бауманн.

За словами посла, швейцарська позиція "залишається абсолютно чіткою: будь-яке рішення у відповідь на повномасштабну військову агресію Росії проти України має повністю поважати міжнародне право, Статут ООН і, зокрема, територіальну цілісність та суверенітет України".

Водночас він зазначив, на думку Швейцарії, варто розглядати всі мирні плани, які поважають згадані основоположні принципи.

"І саме це ми бачили в підсумковому комюніке першого глобального Саміту миру в Україні, що відбувся у Швейцарії в червні. Цей саміт був побудований на попередніх дискусіях на основі української "формули миру" й інших мирних пропозицій, які відповідають міжнародному праву та Статуту ООН", — сказав він.

За словами Бауманна, саме відповідно до цієї позиції МЗС Швейцарії вирішило брати участь як спостерігач у зустрічі, ініційованій китайською та бразильською сторонами.

Крім того, на думку дипломата, це рішення було ухвалено тому, що Швейцарія вважає "важливим говорити про мир, коли триває війна, що спричиняє величезні страждання і жертви".

"І це те саме, що ми зробили в червні в Бюргенштоку, коли зібрали широке коло країн для того, щоб обговорити перспективи мирного процесу. Але позиція Швейцарії не змінилася. І нічого не повинно вирішуватися про Україну без України", — додав Бауманн.

28 вересня речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Ніколя Бідо заявляв, що Швейцарія підтримує китайсько-бразильську ініціативу, адже вона закликає до припинення вогню і політичного вирішення "конфлікту" та пропонує альтернативу "войовничим промовам", які прозвучали в ООН як з української, так і з російської сторін.

Інше в категорії