Війна

Румунія збільшить закупівлі боєприпасів на тлі війни в Україні

Прапор Румунії. Getty Images

Румунія збільшить закупівлі боєприпасів та прискорить процес постачання через тяглу агресію РФ проти України.

Відповідне рішення ухвалила Вища рада національної оборони (CSAT) під головуванням президента Румунії Клауса Йоганніса, повідомляє Euractiv.

Рада наголосила, що агресивна позиція Росії призвела до змін у регіональній безпеці, що зумовило необхідність переоцінки, зміни пріоритетів і зміни конфігурації програм військових закупівель.

У CSAT зазначили, що ці зміни спрямовані на зміцнення оборонних можливостей Румунії для протидії новим загрозам, вони включають "збільшення обсягів закупівлі боєприпасів і поступове нарощування стратегічних резервів".

Члени Ради також обговорили план матеріального забезпечення румунської армії на 2025-2034 роки. Рада підкреслила необхідність для Румунії розвивати свій внутрішній промисловий потенціал для виробництва сучасного військового обладнання, щоб захистити важливі інтереси безпеки.

На зустрічі також були розглянуті останні події російської агресії, зокрема нещодавня ескалація, яку назвали "кричущим порушенням міжнародного права".

"Було оцінено їхній вплив на регіональну безпеку в Чорному морі, що має значні наслідки як для Європи, так і для євроатлантичного регіону. Були обговорені додаткові заходи стримування і контрзаходи для реалізації на національному рівні і за підтримки союзників по НАТО", — йдеться в заяві.

Напередодні міністри оборони Румунії, Польщі та Литви закликали керівництво НАТО посилити протиповітряну оборону на східних кордонах Альянсу у зв'язку з зростанням загрози з боку Росії.

Інше в категорії