Війна

Росіяни стратили на полі бою 93 українських військових, які здалися у полон — Офіс генпрокурора

Колонія в Оленівці де загинули українські військовополонені, Донецька область, Україна, 29 липня 2022 року. АР

За даними українських правоохоронців від початку повномасштабного вторгнення російські військові стратили на полі бою 93 українських військовополонених. При цьому найбільша кількість випадків страт прийшлася на 2024 рік.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів голова Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора України Юрій Бєлоусов.

За словами представника Офісу генпрокурора, 80% випадків страт українських військовополонених правоохоронці зафіксували у 2024 році.

Водночас Бєлоусов зазначив, що ця "тенденція" почала з’являтися з листопада минулого року. Тоді, за його словами, "відбулися зміни у гіршу сторону" у ставленні російських військових до українських військовополонених.

Також посадовець повідомив, що 3 жовтня знову з’явилася інформація про страту українського військовополоненого і правоохоронці вже зареєстрували кримінальне провадження.

Крім того, він нагадав про українських військових, які загинули в російському полоні, зокрема у в’язницях, де їх утримують. За його словами наймасовішим був теракт в Оленівці на Донеччині. Також кілька днів тому ООН оприлюднила звіт, у якому зазначає про страту 10 українських військовополонених в інших місцях утримання. Бєлоусов додав, що наразі правоохоронці розслідують 38 кримінальних проваджень за фактами страт українських військовополонених, уже шістьом російським військовим у них оголосили підозри.

Загалом наразі українські правоохоронці оголосили 808 підозр військовослужбовцям армії РФ за скоєння воєнних злочинів.

Що відомо про розстріл 16 українських військових

1 жовтня 2024 року з’явилась інформація про ймовірний розстріл представниками ЗС РФ 16 українських військовослужбовців. На оприлюдненому відео зафіксовано, як під контролем ворога військовослужбовці ЗСУ, взяті у полон, вийшли з лісопосадки. Після того, як вони вишикувались в шеренгу, окупанти умисно відкрили по них вогонь. Служба безпеки України почала розслідувати цю справу.

Інше в категорії