Війна

Прем’єрка Данії сказала, що до кінця року Україні мають прийти пів мільйона снарядів чеської ініціативи

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен прибуває на зустріч Європейської політичної спільноти в Бленгеймський палац у Вудстоку, поблизу Оксфорда, 18 липня 2024 року. Getty Images/Ludovic Marin/AFP

Партнери України сподіваються до кінця 2024 року доставити майже 500 тисяч артилерійських снарядів у межах проєкту Чехії. Але є й інші доступні боєприпаси, що можна було б привезти Києву.

Про це сказала прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен на саміті Європейської політичної спільноти.

Вона наголосила, що Україні невідкладно потрібні всі обіцяні постачання зброї та снарядів.

"Техніку, чесно кажучи, шановні колеги, в Україні часто можна виробляти дешевше та ефективніше, тому, об’єднавши зусилля та об’єднавши ресурси, ми зможемо забезпечити відповідність потоку необхідної військової техніки потребам України", — сказала Фредеріксен.

Вона вважає, що всі країни ЄС повинні інвестувати значно більше в оборонну промисловість. А прикладом допомоги Україні навела чеську ініціативу із закупівлі артснарядів.

"Ми сподіваємось доставити майже 500 000 артилерійських снарядів до кінця цього року, але ми всі за цим столом знаємо, що є більше доступних запасів боєприпасів, які можна було б вивільнити для використання в Україні", — підкреслила прем'єрка Данії.

Чеська ініціатива щодо боєприпасів для України

17 лютого президент країни Петр Павел оголосив на Мюнхенській конференції, що Чехія знайшла 800 000 снарядів, готових для закупівлі за межами Європейського Союзу. Політик уточнив, що боєприпаси можна доставити протягом кількох тижнів, але для цього потрібне фінансування.

20 березня міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський повідомив про отримання перших 300 тисяч боєприпасів у межах ініціативи щодо закупівлі боєприпасів за межами ЄС та передачу їх Україні.

21 березня очільник польського МЗС Сікорський заявив, що Польща зробить матеріально-технічний і фінансовий внесок в очолюваний Чехією план збільшення постачання боєприпасів в Україну шляхом закупівель за межами Європи.

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова сказала, що наразі до ініціативи приєдналися 18 країн, 15 із яких уже виділили гроші. Мета проєкту зараз — доставити до кінця 2024 року 500 тисяч снарядів в Україну.

Інше в категорії