Війна

Польща “зобов’язана” збивати російські ракети над Україною — глава МЗС Сікорський

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. AP

Польща та інші країни, що межують з Україною, “зобов'язані” збивати російські ракети, що наближаються, до того, як вони увійдуть у їхній повітряний простір — незважаючи на протидію НАТО. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Про це пише Financial Times.

Як наголосив Сікорський в інтерв'ю виданню, Варшава зобов'язана забезпечити безпеку своїх громадян, незважаючи на побоювання, що перехоплення над українською територією може втягнути Атлантичний альянс у війну Росії проти України.

За словами міністра, членство в НАТО не скасовує відповідальності кожної країни за захист власного повітряного простору, який є власним конституційним обов'язком.

“Я особисто вважаю, що коли ворожі ракети прямують до нашого повітряного простору, це буде законною самообороною (завдання удару по них — ред.), тому що коли вони перетинають наш повітряний простір, ризик того, що уламки можуть когось поранити, є значним”, — сказав Сікорський.

Як нагадує видання, Польща підписала двосторонню угоду про безпеку з Україною на початку літа цього року, в якій обидві країни зобов'язалися вивчити “можливість перехоплення в повітряному просторі України ракет і безпілотних літальних апаратів, запущених у напрямку території Польщі, дотримуючись необхідних процедур, погоджених зацікавленими державами і організаціями”.

Однак генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який залишає посаду, відкинув цю пропозицію, заявивши, що це може призвести до того, що альянс “стане частиною конфлікту”.

Сікорський сказав, що ризик жертв у Польщі зростає тим більше, чим ближче ракета до своєї цілі при перехопленні, тому її бажано збивати на більшій висоті над територією України.

“Українці сказали нам: будь ласка”, — додав він.

Сікорський наполягає на праві своєї країни на перехоплення після того, як 26 серпня ймовірний російський безпілотник перетнув кордон Польщі. Відтоді польська влада шукає безпілотник, який, можливо, приземлився на українській території після того, як, ймовірно, збився з курсу під час російського масованого ракетного удару по Україні.

Деякі західні чиновники кажуть, що така політика розмиє червоні лінії західного втручання і, можливо, спровокує російську відплату, пише видання.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, який залишає свою посаду, заявив FT, що слід “зробити все можливе, щоб допомогти Україні і зробити все можливе, щоб уникнути ескалації”. І тут лінія НАТО, за його словами, є послідовною від самого початку війни.

“Звичайно, ми поважаємо суверенне право кожного союзника забезпечувати національну безпеку. Але в рамках НАТО ми завжди консультуємося перед тим, як робити щось, що може мати наслідки для всіх нас — і наші польські союзники завжди були бездоганними в проведенні консультацій всередині Альянсу”, — додав Джоане.

Інше в категорії