Війна

Пакети військової допомоги США Україні скорочуються через занепокоєння щодо запасів Пентагону — CNN

Міністерство оборони США. Getty Images

Пакети військової допомоги США для України в останні місяці були меншими, оскільки запаси зброї та обладнання, які Пентагон готовий надіслати Києву зі своїх запасів, скоротилися.

Про це повідомляє CNN.

Ця зміна відбувається на тлі занепокоєння з приводу того, що військова готовність США може постраждати, оскільки американські виробники зброї намагаються наздогнати величезний попит, створений війною в Україні.

Дефіцит означає, що адміністрація Байдена все ще має 6 мільярдів доларів, доступних для озброєння та оснащення України, але Пентагону не вистачає запасів, які він готовий постачати через понад два роки війни, повідомили CNN два американські чиновники.

"Йдеться про запаси, які ми маємо на наших полицях, про що просять (українці, — ред.) і чи можемо ми задовольнити ці запити тим, що маємо зараз, не впливаючи на готовність", — сказав один із чиновників.

Речник Пентагону Пет Райдер заявив, що відомство просить у Конгресу дати більше часу, щоб витратити ці 6 млрд доларів, перш ніж вони закінчаться наприкінці вересня. Риторика Пентагону змінилася порівняно з минулим роком, коли адміністрація благала Конгрес схвалити додаткове фінансування для України.

"Поповнення також є проблемою", – сказав чиновник.

США нарощують виробництво ключових озброєнь, таких як 155-мм боєприпаси та ракетні системи Patriot, оскільки постачання в Україну, так і для поповнення запасів США. Але це багаторічний процес, який не зможе швидко задовольнити зростання попиту.

Зазначається, що до війни в Україні США виробили близько 15 тисяч 155-мм артснарядів протягом місяця. З відкриттям нових заводів і виробничих ліній США тепер виробляють 40 тисяч снарядів на місяць. Але Пентагону все одно знадобиться більше ніж рік, щоб досягти своєї ціли в 100 тисяч снарядів протягом місяця. Процес нарощування виробництва йде за графіком, але він займе роки, потребує нових потужностей, розширених заводів і готовності Конгресу виділяти гроші.

У квітні Конгрес виділив адміністрації Байдена додаткові 13,4 млрд доларів для використання спеціально для відправлення Україні зброї та обладнання з американських запасів. Але Пентагон не зміг використати все через відсутність відповідних поставок, які відомство могло передати Україні, не ризикуючи власною готовністю, повідомили чиновники CNN.

У квітні Пентагон оголосив, що відправить зброї та обладнання на суму до 1 млрд доларів безпосередньо з американських запасів до Києва після того, як Конгрес ухвалив додатковий пакет фінансування для України.

Телеканал зазначає, що відтоді вартість кожного пакета військової допомоги Україні значно зменшилася, жоден із них не перевищував 400 млн доларів, а більшість перебували в діапазоні від 125 до 250 млн доларів. У 2022 і 2023 роках Пентагон регулярно оголошував про пакети на суму від 600 до 800 млн доларів, причому найбільший пакет становив 2,85 мільярда доларів у січні 2023 року.

Інший чиновник повідомив, що Білий дім не зміг отримати постачання від Пентагону в перші чотири місяці 2024 через те, що Конгрес затримав затвердження додаткового фінансування. Він додав, що США намагаються не відправляти надто багато озброєння за один раз.

"Існують обмеження на те, як швидко ми можемо вивести обладнання, не впливаючи на боєздатність, що є однією з причин, через яку пакети розподіляються з різницею. Також існують обмеження на те, як швидко Україна може прийняти обладнання та ефективно його розподілити", — сказав він.

Чиновник додав, що США, як і раніше, намагаються оголошувати новий пакет допомоги кожні два тижні. І це, за його словами, в Україні вважають позитивним моментом, який здіймає бойовий дух.

Наприкінці вересня закінчиться термін виділення США майже 6 мільярдів доларів на допомогу Україні, якщо Конгрес не ухвалить рішення про розширення повноважень Пентагону надсилати зброю зі своїх запасів до Києва.

Інше в категорії